PhD Lavendel 2.0: veredelen van Lavandula naar meer ziekteresistentie en koudetolerantie

Situering van het project

Lavendel is een meerjarig houtachtig gewas, economisch belangrijk voor zijn sierwaarde en etherische oliën. Het geslacht Lavandula behoort tot de Lamiaceae familie, telt 47 beschreven species en meer dan 400 variëteiten en is van mediteraanse oorsprong. Om lavendel ook in onze gematigde regio concurrentieel interessant te maken, is het belangrijk om te beschikken over cultivars die goed koudetolerant en ziekteresistent zijn. Phytophthora is een belangrijke schimmel die zorgt voor schade aan planten en economische verliezen.

Het doel van dit project is om de mogelijkheden van veredeling binnen Lavandula te exploreren. Kunnen we meer ziekteresistentie en koudetolerantie verkrijgen via soortkruisingen of andere veredelingstechnieken (zoals b.v. mutatieveredeling en chromosoomverdubbeling)? Een belangrijk onderdeel van dit project is de ontwikkeling van robuuste en betrouwbare screeningsmethodes voor het toetsen van ziekteresistentie en koudetolerantie.

Tijdens dit PhD onderzoek zal je eerst een collectie aanleggen van diverse Lavandula soorten en genotypes en zal je verschillende technieken gebruiken om de aanwezige variatie te beschrijven (o.a. flow cytometrie, microscopie, fenotypische metingen, moleculaire merkers). Het kennen van deze variatie is nodig om een gericht veredelingsprogramma op te stellen. Daarnaast zal je biotoetsen ontwikkelen om Phytophthora resistentie en koudetolerantie te evalueren. Deze biotoetsen zullen aangewend worden enerzijds voor het beschrijven van de variatie in ziekte- en koudetolerantie binnen de opgebouwde oudercollectie en anderzijds voor het selecteren van zaailingen resulterend uit de veredeling. Uiteindelijk zal je nieuwe variatie creëren binnen het Lavandula geslacht en selectiewerk uitvoeren.

Dit project kadert in de reeds lang lopende veredeling van boomkwekerijgewassen bij ILVO – Plant in nauwe samenwerking met de boomkwekerijsector en meer specifiek met Best-Select cvba.

Jouw functie

Je bent verantwoordelijk voor de uitvoering en uitwerking van het onderzoeksluik in het project. In nauw overleg met de onderzoekers op ILVO en de boomkwekerijsector (Best-Select cvba) stel je onderzoeksplannen op, voer je analyses en onderzoek uit in het laboratorium, serre en proefveld, en zorg je voor de verwerking van de resultaten en het schrijven van wetenschappelijke publicaties. Het onderzoek wordt volledig uitgevoerd aan het ILVO (Eenheid Plant).

Je komt terecht in een enthousiast team van onderzoekers, waarin de ILVO waarden positief, proactief, professioneel, voorbeeldfunctie en samenwerken voorop staan.

De job is afwisselend, uitdagend en maatschappelijk relevant. Je wordt tewerkgesteld als doctoraatsbursaal (4 jaar) in een jonge en dynamische onderzoeksomgeving met veel mogelijkheden voor eigen ontwikkeling en training.

Je competentie profiel

We zijn op zoek naar een gemotiveerde collega die:

 • houder is van een universitair diploma (Master) in bio-ingenieurswetenschappen, (bio)wetenschappen, biomedische wetenschappen, of gelijkwaardige opleiding, met tenminste de vermelding 'onderscheiding' of gelijkwaardig.
 • voldoet aan de generieke voorwaarden voor het uitvoeren van een PhD https://www.ilvo.vlaanderen.be/language/nl-BE/NL/Werken-bij-ILVO/Vereisten-en-reglement-doctoraatsbeurzen-ILVO.aspx#.W5kit_ZuJaQ

Daarnaast beschik je over volgende persoonsgebonden competenties

 • Je neemt graag initiatief en bent creatief, enthousiast en ambitieus
 • Je werkt graag resultaatgericht
 • Je hebt een hands-on mentaliteit
 • Je beschikt over sterke communicatieve vaardigheden en legt vlot contact o.a. met andere onderzoeksgroepen en de sector
 • Je beschikt over sterke organisatorische en coördinerende vaardigheden
 • Je hebt een vlotte pen

Ons aanbod

 • De doctoraatsbeurs wordt initieel verleend voor 1 jaar en is mits gunstige evaluatie verlengbaar tot 4 jaar.
 • De beurs is vrij van personenbelasting, maar draagt wel bij aan uw sociale zekerheid (bv. pensioen). Het netto beursbedrag bedraagt 2.240,55 netto (2.577,42 bruto) voor de eerste 2 jaar. Voor de laatste 2 jaar is dat 2.323,66 netto (2.673,02 bruto).
 • Start: voorjaar 2019

Voor meer informatie contacteer

Dr. ir. Johan Van Huylenbroeck, wetenschappelijk directeur – Eenheid Plant
Caritasstraat 39, 9090 Melle
johan.vanhuylenbroeck@ilvo.vlaanderen.be
T 09 272 28 62

Wijze van kandidaatstelling

Deadline voor het indienen van je kandidatuur is uiterlijk vrijdag 15 februari 2019.

Geïnteresseerde kandidaten sturen per email een motivatiebrief en CV (met een kopie diploma en puntenlijst; of ingeval van laatstejaars puntenlijst van voorgaande jaar) met vermelding in het onderwerp van de mail kandidaat PhD - Lavendel naar:

Dr.ir. Kristiaan Van Laecke, Afdelingshoofd Plant via kristiaan.vanlaecke@ilvo.vlaanderen.be

PhD Lavendel 2.0