Nieuwsoverzicht

Huidige artikelen | Categories | Zoek

Nieuwsgolf november 2012

Schadelijke resten? Residu-onderzoek bij dierlijke producten van pluimvee en groenten

ILVO onderzocht via meerdere projecten de impact van pluimveevoeder op de mogelijke aanwezigheid van residuen. Deze kunnen rechtstreeks in kipafgeleide producten zitten of onrechtstreeks in groenten terechtkomen na bemesting met kippenmest. De risico’s voor de consument lijken minimaal te zijn, maar verdienen toch de nodige blijvende aandacht en waakzaamheid.

Nieuwsgolf november 2012

In het harnas tegen EHEC. Onderzoek op ILVO bij runderen en op sla

Enterohemorragische E. coli (EHEC) zijn pathogene E. coli stammen die aandoeningen veroorzaken variërend van abdominale krampen, over bloederige diarree tot het zeer ernstige hemolytisch uremisch syndroom (HUS) gekenmerkt door nierfalen. Dit laatste leidt ook niet zelden tot sterfgevallen. Een aantal onderzoeksprojecten bij ILVO zijn gewijd aan de complexe problematiek van deze bacterië.

Nieuwsgolf november 2012

De schaduwzijde van antibiotica. Residuen in de voeding en antibioticaresistentie

Antibiotica zijn bijzonder nuttig om ziektekiemen in de dierlijke productie te bestrijden. Overmatig of onoordeelkundig gebruik ervan kan echter aanleiding geven tot residuen in de voeding (melk, vlees, honing, eieren) en/of resistentieontwikkeling bij bacteriën. Een screening is dus van groot belang, en onderzoek bij ILVO speelt hierop in.

Nieuwsgolf november 2012

"... kan sporen bevatten van ..."? De speurtocht naar allergenen in onze voeding

Voedselallergieën nemen wereldwijd toe. Omdat er geen behandeling voorhanden is, lijkt preventie door totale onthouding van specifieke voedingsmiddelen voor allergische personen de enige mogelijkheid. Dit vereist echter een accurate etikettering. Etikettering wordt bemoeilijkt doordat veel voeding “verborgen” allergenen kan bevatten, die bijvoorbeeld via additieven of tijdens het productieproces ongewenst in het eindproduct zijn terecht gekomen. Uit voorzorg plaatsen vele producenten “kan sporen bevatten van …” op het etiket. Voor correcte en nauwkeurige etikettering van voedingsproducten is het noodzakelijk dat de voedingsindustrie over betrouwbare detectie- en kwantificatiemethodes beschikt, die tot op heden vaak nog niet beschikbaar zijn.

Nieuwsgolf november 2012

De mot in de tomaat. Beheersing van Tuta absoluta in de Vlaamse tomatenteelt

Bij ILVO loopt momenteel onderzoek dat moet zorgen voor een pakket duurzame bestrijdingsmaatregelen tegen T. absoluta. Deze uitheemse mineermot is een schadelijke nieuwkomer in de Vlaamse tomatenteelt.

Pagina 91 van 92Eerste   Vorige   83  84  85  86  87  88  89  90  [91]  92  Volgende   Laatste