Nieuwsoverzicht

Huidige artikelen | Categories | Zoek

Nieuwsgolf december 2012

Nieuwe schadelijke nematode voor het eerst gedetecteerd in België

De nematode Meloidogyne artiellia (koolwortelknobbelaaltje) is voor het eerst gesignaleerd op Belgische bodem. De ontdekking vond plaats tijdens een routine diagnoseopdracht door ILVO. Landbouwers die willen weten of ook hun akkers besmet zijn kunnen een grondstaal laten onderzoeken.

Nieuwsgolf december 2012

Nare geurtjes opsporen: een nieuwe kijk op de detectie van berengeur

ILVO/UGent-onderzoek naar de samenstelling en de meetmethodiek van BERENGEUR heeft een grote hoeveelheid kennis opgeleverd. Berengeur is de onaangename geur die (bij minder dan 10 % van de karkassen van niet-gecastreerde mannelijke varkens) ‘kan’ vrijkomen wanneer varkensvlees of –vet warm wordt bereid. Berengeur bestuderen en meten blijkt een uiterst complexe opdracht. De sensorische gevoeligheid blijkt te verschillen van land tot land en van consument tot consument. De reeds beschreven componenten van de geur (androstenon, skatol en in mindere mate indol) bieden geen volledige verklaring voor de aanwezigheid van geur, wat het vermoeden versterkt dat er ook andere componenten mee verantwoordelijk zijn. De bestaande meetmethodes zijn niet alle gevalideerd en leveren onderling sterk verschillende resultaten.

Nieuwsgolf december 2012

Inzicht en bijsturing van plantfysiologische processen als garantie voor plantkwaliteit. Een nieuw project van Technopool Sierteelt

Op 1 oktober 2012 startte Technopool Sierteelt een nieuw Landbouwtraject ‘Kennisgedreven sturing van plantfysiologische processen in de sierteelt ter bevordering van de plantkwaliteit’. Dit project kwam tot stand na grondig overleg en enkele brainstormsessies met de sierteeltsector. Het project zal uitgevoerd worden door drie partners van de Technopool Sierteelt, namelijk ILVO-Eenheid Plant, Proefcentrum Sierteelt (PCS, Destelbergen) en UGent-Vakgroep Plantaardige Productie.

Nieuwsgolf december 2012

Open laboratorium: ILVO tijdens de Wetenschapsweek 2012

Het laboratorium GGO’s en allergenen (Technologie&Voeding-Productkwaliteit en -innovatie) kreeg tijdens de Wetenschapsweek (19-23 november 2012) gedurende twee namiddagen scholieren uit de 3de graad secundair onderwijs van verschillende scholen op bezoek.

Nieuwsgolf december 2012

Welke booswichten geven ons diarree? Onderzoek naar toxineproductie door Bacillus cereus, karakterisatie en detectie van de stammen verantwoordelijk voor voedselvergiftiging

Bacillus cereus is een vooraanstaande veroorzaker van diarree. Maar welke toxines of stammen in de voeding zijn hiervoor nu verantwoordelijk? Dat zoekt een consortium van wetenschappers onder coördinatie van ILVO momenteel uit.

Pagina 61 van 68Eerste   Vorige   56  57  58  59  60  [61]  62  63  64  65  Volgende   Laatste