Nieuwsoverzicht

Huidige artikelen | Categories | Zoek

Nieuwsgolf oktober 2017

Waarom en hoe miscanthus stro kan bijdragen tot duurzame potgrond, in 3 minuten woord en beeld

Bij ILVO voeren we onderzoek uit naar het gebruik van plantenvezels, biochar, chitine en compost in duurzame potgrond. In het MIP-project I-Love-T: Inoculatie van LOkale VEzelrijke stromen voor de productie van duurzame Teeltsubstraten, werd nagegaan in hoeverre veen deels vervangen kon worden door vervezeld Miscanthusstro geprekoloniseerd met biocontrole-schimmels.

Nieuwsgolf oktober 2017

Het Voerense landschap onder druk: kunnen we de kwaliteit van het landschap vrijwaren via de landbouw?

INBO, VLM, ILVO en VITO hebben een eerste reeks van vijf rapporten gepubliceerd in een langlopend onderzoek gericht op het vrijwaren van het unieke Voerense landschap. Uit het ILVO-onderzoek blijkt dat het landschap verandert door een toename van het belang van akkerbouw.

Nieuwsgolf oktober 2017

Landbouwers verbinden in voedselnetwerken: een kwestie van structuur én cultuur

Voedselteams, veilingen, landbouwcoöperaties, het zijn allemaal voorbeelden van voedselnetwerken. Zij werden opgericht om door samenwerking van producenten, toeleveranciers, distributeurs, retailers en consumenten het hoofd te bieden aan de uitdagingen waar de agrovoedingssector vandaag mee geconfronteerd wordt. Hoe functioneren zo’n voedselnetwerken en hoe kan je de samenhang binnen voedselnetwerken bevorderen? Dat zijn de vragen die Kirsten Vanderplanken zich stelde bij aanvang van haar doctoraat. Na diepgaande interviews en netwerkanalyses van drie voedselnetwerken in Vlaanderen, stelt ze nu een aantal aanbevelingen voor die netwerken beter kunnen doen functioneren.

Nieuwsgolf oktober 2017

Vleeskippenwelzijn vóór de slacht. Evaluatieprotocol en Online integratie-tool nu beschikbaar

Op basis van onderzoek naar het welzijn van vleeskippen ontwikkelde ILVO een welzijnsevaluatieprotocol waarmee het welzijn van de kippen op de laatste dag van hun leven kan worden opgevolgd. Met het protocol en een daarbij horende online web-tool kunnen welzijnsscores worden berekend. Dankzij deze ontwikkelingen kan vleeskippenwelzijn in de pre-slachtfase efficiënt en gestructureerd worden opgevolgd.

Nieuwsgolf oktober 2017

85 jaar veredeling bij ILVO

Afgelopen september vierde ILVO 85 jaar plantenveredeling. Tijdens de viering werd met trots teruggeblikt, maar werden ook de toekomstplannen uit de doeken gedaan. In totaal leverde het werk van de veredelaars al zo’n 250 rassen op, waarvan er vandaag 124 verkocht worden door 35 bedrijven wereldwijd. Nieuwe thema’s zijn onder meer droogteresistente gewassen zoals sorghum, schimmelresistentie bij buxus, meervoudige plaagresistentie bij aardappels, vroegrijpe soja met een hoog eiwitgehalte en de ontwikkeling van de teelt van quinoa.

Pagina 5 van 65Eerste   Vorige   1  2  3  4  [5]  6  7  8  9  10  Volgende   Laatste