Projectnieuws Leeftijdsbepalingen bij vissen efficiënter dankzij SmartDots open source software

01/03/2018
Otolietenjaarringen van tong: 2 jaar en van schol: 6 jaar

Via het “SmartDots age reading platform” worden leeftijdsbepalingen bij vissen efficiënter en kwalitatiever uitgevoerd. Deze softwareoplossing werd door ILVO ontwikkeld en wordt op Europees niveau uitgerold.

SmartDots is een softwaretoepassing waarmee de gebruikers leeftijdsbepalingen bij vissen kunnen uitvoeren. Een otoliet wordt volgens welbepaalde procedures behandeld om de leeftijdsringen van een vis zichtbaar te maken. Van elke otoliet wordt een foto genomen, die in een databank opgeslagen wordt. De gebruiker selecteert een foto van een otoliet waarop men annotaties kan toevoegen. Elke annotatie bestaat uit de combinatie van een lijn en een aantal punten die de leeftijdsringen van een vis weergeven.

SmartDots

Het SmartDots platform werd door ILVO initieel voor intern gebruik ontwikkeld. Eind 2016 werd SmartDots gedemonstreerd op de WGBIOP (ICES Working Group on Biological Parameters). Door de interesse van andere onderzoeksinstituten is een samenwerking tussen ICES, DTU Aqua en ILVO opgezet en is de SmarDots toepassing omgevormd in een meer flexibele oplossing bruikbaar voor externen.

De 2 hoofdcomponenten van het SmartDots platform zijn: de SmartDots client en een Web API. Met deze architectuur worden de data en de business logica gescheiden waardoor het SmartDots platform databank onafhankelijk is. De SmartDots client is een open source (GPL v3.0) Microsoft WPF toepassing. Alle broncode is publiek beschikbaar. ICES ontwikkelde een eigen Web API voor SmartDots. Vanaf 2018 is het SmartDots platform als standaard tool geïmplementeerd voor het beheer van alle leeftijdsdata van ICES, en wordt het gebruikt in werkgroepen en uitwisselingen voor leeftijdsbepalingen.

Project: SmartDots – data Collectie Framework
Looptijd: 2017 - doorlopend
Financiering: EU, EFMZV.
Samenwerking: ICES, DTU Aqua

Website: SmartDots

Vragen?

Contacteer ons

Els Torreele

Onderzoekster ILVO

Ook interessant