Pers en media

Nieuwtje - donderdag 14 november 2019

Minder veen in substraten voor aardbei en tomaat dankzij compost, houtvezel, biochar en chitine

ILVO en de partners van het Europese Horti-BlueC project pionieren met hun lopende praktijktesten naar duurzame teeltsubstraten. Zij ontwikkelden mengsels met biochar en/of chitine en onderzoeken de effecten op groei en gezondheid van aardbei en tomaat, maar ook de interactie met bemesting. Op 19 november is er een demomoment bij Proefcentrum Hoogstraten.

aardbei plantHorti-BlueC wil het gebruik van nieuwe oplossingen binnen een circulaire tuinbouw stimuleren, via het aanbieden van diverse ‘bouwstenen’ voor duurzame teeltsubstraten. Deze materialen werden binnen het project geproduceerd op basis van diverse technieken en materialen. ECN-TNO heeft biochars geproduceerd op basis van gebruikte teeltsubstraten en andere materialen, terwijl Université de Lille en ILVO chitine geproduceerd hebben op basis van garnaalpellen. ILVO heeft ondertussen deze diverse types chitine en biochar getest, zowel voor interactie met de fertigatie (bemesting in combinatie met de watergift), als voor effecten op plantengroei- en gezondheid bij aardbei. We keken ook naar de stikstofvrijstelling uit chitine onder gecontroleerde omstandigheden, om zo te kunnen inschatten hoeveel stikstof de chitine kan aanleveren voor de planten.

Agaris heeft een veenvrij substraat voor tomaat en een veenarm substraat voor aardbei samengesteld, waarbij ook chitine of biochar werd bijgemengd. Er werden meer dan 10 mengsels gemaakt met één of meerder duurzame bouwstenen. Bij NIAB-EMR, ADAS RSK., University of Portsmouth en Proefcentrum Hoogstraten werden proeven in de serre uitgevoerd met deze mengsels met biochar en chitine, voor zowel tomaat als aardbei met aandacht voor de gewasgroei, de mogelijkheden om de bemesting te verminderen, en de effecten op plantengezondheid. Cato engineering werkt ondertussen aan de opzuivering van CO2 uit rookgassen voor hergebruik in serres.

Jill De Visscher won de BAYER scriptieprijs voor haar ILVO-UGent onderzoek uitgevoerd binnen het Horti-BlueC project.

Op 19/11 in de namiddag is er een event bij PCHoogstraten voor alle geïnteresseerden (zie Horti-BlueC event) om kennis te maken met het project en de eerste resultaten (inclusief bezoek aan de serres en visualisatie van de ontwikkelde technologie). Deelname is gratis, maar registratie is wel verplicht.

Project: Horti-BlueC
Looptijd: 2018 -2021
Samenwerking: ECN-TNO, Université de lille, PCH - Proefcentrum Hoogstraten, National Institute of Agricultural Botany, Cato Engineering, ADAS UK Ltd., University of Portsmouth, AGARIS
Financiering: Interreg 2 Zeeën, Provincie Oost-Vlaanderen, Provincie Antwerpen
Contact: bart.vandecasteele@ilvo.vlaanderen.be
Horti_BlueC_Annual_Newsletter_2019
https://www.horti-bluec.eu
Online artikel over de werking van chitine in teeltsubstraten