Pers en media

VILT - dinsdag 7 november 2017

"Soja kan zesde belangrijkste akkerbouwgewas worden"

Soja kan het zesde belangrijkste akkerbouwgewas in Vlaanderen worden met een areaal dat naar acht procent evolueert. Dat beweert het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) naar aanleiding van nieuwe resultaten uit het teelttechnisch en agro-economisch onderzoek rond soja in Vlaanderen. Tijdens een symposium op 23 november in Melle licht ILVO de do’s en don’ts toe aan kandidaat-sojatelers.

sojaTijdens een vierjarig onderzoeksproject in samenwerking met KU Leuven-Campus Geel en Inagro ging ILVO na wat de slaagkansen zijn van commerciële sojateelt in Vlaanderen. Het kon daarvoor rekenen op cofinanciering van vier bedrijven (Alpro, Agrifirm, AVEVE en Colruyt) en van Boerenbond en BFA/BEMEFA die de mengvoederindustrie vertegenwoordigt. Na de teelttechniek eerst in een aantal veldproeven op punt gezet te hebben, werd het afgelopen seizoen de eerste 30 hectare commerciële soja geplant en geoogst. “Met een gunstig resultaat”, klinkt het. ILVO en haar partners zien het geplande groeipad voor soja in Vlaanderen haalbaar.

Via de studiedag van 23 november willen de onderzoekers de bevindingen tot bij de landbouwers brengen. “We hebben al een eerste teeltgids klaar met de do’s en don’ts voor soja. Uit onze experimentele veldproeven kunnen we bijvoorbeeld besluiten wat de optimale plantdichtheid is”, vertelt Johan Van Waes van ILVO. Ook worden antwoorden gegeven op wat het beste tijdstip is voor zaai en oogst, welke bestrijdingsmiddelen best gebruikt worden en wat de beste manier is om zaden te inoculeren.

“De beginnende Vlaamse sojazaadsector kiest ervoor om de zaden niet-geïnoculeerd te verkopen”, licht onderzoekster Joke Pannecoucque toe. “Dat betekent dat akkerbouwers de zaden zelf moeten coaten met rhizobium-bacteriën die uiteindelijk, in goede symbiose met de plant, de stikstofknobbeltjes rond de wortels zullen aanmaken. Hoe meer van die knobbeltjes, hoe beter voor de groei.”

Met de reeds opgebouwde teeltkennis zaaiden de eerste vijf Vlaamse akkerbouwers in 2017 de eerste 30 hectare soja. Of soja de komende jaren verder uitgroeit tot een succesvolle teelt, zal vooral afhankelijk zijn van de rendabiliteit voor de landbouwers. “Stel dat er momenteel gemiddeld drie ton per hectare wordt geoogst en dat een prijs verkregen wordt van 500 euro per ton, dan is soja een interessant gewas voor een vrij beperkt aantal landbouwers” zegt ILVO-onderzoeker Jef van Meensel.

Als derde teelt in zandbodem kan soja volgens hem een rendabel alternatief zijn voor bijvoorbeeld korrelmaïs of triticale. Ondanks een aantal onzekere factoren zoals wat de prijs gaat doen in een meer concurrentiële markt of hoe sterk de prijsconcurrentie is van klassieke akkerbouwgewassen, durft ILVO toch te stellen dat er een toekomst is weggelegd voor de sojateelt in Vlaanderen. “Op termijn kan het areaal evolueren naar acht procent en zo het zesde belangrijkste akkerbouwgewas in Vlaanderen worden”, luidt het.

Bron: VILT