Pers en media

VILT - dinsdag 10 oktober 2017

LED-verlichting kleurt Antwerpse hemel paars

Heel wat verbaasde tweets en zelfs radioberichten over de ongewone luchttaferelen die te zien waren in het Antwerpse. Buurtbewoners in Boechout, Mortsel of Wommelgem vroegen zich af of ze getuige waren van een uniek natuurfenomeen of een spectaculaire lichtshow. Het antwoord zat achter en/of onder glas, want de paarse gloed was afkomstig van een nabij gelegen glastuinbouwbedrijf met LED-verlichting. 

led-verlichting serresNiet voor het eerst vroegen heel wat mensen zich bij het zien van een paars gekleurde nachtelijke hemel af wie of wat de oorzaak is van zo’n vreemd tafereel. Weervrouw Jill Peeters had het in een boze tweet over lichtvervuiling en vroeg zich af of glastuinbouwers geen gordijntjes konden kopen. Aan de tuinders om op de vraag van Peeters te antwoorden, maar wat wel vaststaat is dat LED-verlichting steeds meer ingeburgerd geraakt in de glastuinbouw omdat het voor een aanzienlijke energiebesparing zorgt en bovendien een uitgekiend lichtdieet mogelijk maakt.

Het totale lichtspectrum bestaat uit verschillende subkleuren die via LED-verlichting apart kunnen worden toegediend naargelang de noden van de plant en de wensen van de teler. Onder meer in de onderzoekserre van ILVO wordt heel wat onderzoek uitgevoerd naar de do’s & dont’s van LED-verlichting in de glastuinbouw.

Bron: VILT