Pers en media

VILT - woensdag 10 mei 2017

Internationale workshop rond spuittechniek fruit

Van 10 tot 12 mei vindt aan de Universiteit Hasselt Supofruit plaats, een internationale workshop rond gewasbescherming voor fruit, een organisatie van pcfruit in samenwerking met ILVO en KU Leuven. Supofruit wordt tweejaarlijks georganiseerd, telkens in een ander fruitproducerend land. Aan het seminarie nemen onder meer geïnteresseerden uit verschillende Europese landen, Ghana, de VS en Brazilië deel. Centrale vraag van deze editie: hoe kan het spuiten van gewasbescherming milieuvriendelijker en efficiënter?

Aan de Universiteit van Hasselt vindt de veertiende editie van Supofruit plaats, een internationale workshop rond spuittechnieken in de fruitteelt en de wijnbouw. Bedoeling is om zo veel mogelijk onderzoekers, beleidsmakers, machinebouwers en ontwikkelaars samen te brengen en kennisuitwisseling te stimuleren. Op die manier wordt gehoopt om voor stroomversnellingen te zorgen in het onderzoek naar en de ontwikkeling van spuittechnieken voor fruit, zowel qua efficiëntie als op het vlak van milieu-impact.

De aanwezigheid van machinebouwers en constructeurs van spuitmachines moet ervoor zorgen dat eventuele nieuwe inzichten ook snel vertaald kunnen worden naar de praktijk. Daarbij wordt onder meer aandacht besteed aan luchtondersteuning en alle bijbehorende aspecten over de luchtstroom; het meten en zo veel mogelijk vermijden van drift; de verdeling van spuitvloeistof; de efficiëntie van behandeling; en het toepassen van een variabele dosering in combinatie met sensoren. Het congres wordt gecombineerd met praktijkbezoeken en een bezoek aan de tiende editie van de driejaarlijkse Werktuigendagen in Sint-Truiden.

Bron: VILT