Pers en media

VILT - vrijdag 7 april 2017

Terzake stuurt reporter op cursus omgaan met varkens

Op de dag dat het varkensslachthuis van Tielt heropende, stuurde Terzake een reporter op cursus ‘Leren met varkens omgaan’. Hij trok naar de varkenscampus van UGent, HoGent en ILVO in Melle. Varkens zijn best wel intelligente dieren die gevoelig reageren op prikkels in hun omgeving. De manier waarop ze in het Exportslachthuis behandeld werden, werkt contraproductief want het beheerst opdrijven van de dieren brengt hen sneller op de gewenste plek. Dat verklaart ook docent dierenwelzijn Jos Van Thielen (Thomas More - KU Leuven, campus Geel), die de heropening van het slachthuis opvolgt en het personeel gaat opleiden.

Twee weken bleef het varkensslachthuis van Tielt gesloten nadat er undercoverbeelden opdoken van wanpraktijken. Onder strenge voorwaarden mocht het weer opstarten. Eén van die voorwaarden is een doorlichting door experts. Die begon al op de dag van de heropening. Jos Van Thielen, docent dierenwelzijn aan de campus Geel van Thomas More Hogeschool en KU Leuven, is door minister van Dierenwelzijn Ben Weyts gevraagd om het personeel van het slachthuis diervriendelijkheid bij te brengen. Gazet van Antwerpen sprak met hem en leerde dat varkens mishandelen niet alleen moreel verkeerd is maar ook contraproductief werkt.

“Als je varkens diervriendelijk behandelt, zijn ze meegaand en win je veel tijd”, stelt Van Thielen. “Het personeel op de slachthuisvloer moet leren de dieren te begrijpen. Varkens zien bijvoorbeeld slecht. Geef hen vijf of tien seconden en ze hebben door dat ze geen gevaar lopen en dan gaan ze spontaan voort. Maar als je geen geduld hebt en gaat slaan, doen ze het omgekeerde. Dat leidt tot frustraties en dan gaat het van kwaad naar erger en vlot het helemaal niet meer.” Bij de opstart deed Van Thielen geen noemenswaardige vaststellingen. “We hebben vooral geobserveerd hoe de werknemers met de dieren omgaan.”

Toen Europa elk slachthuis in 2012 verplichtte om een dierenwelzijnsspecialist aan te stellen, werkte de onderzoeksgroep van Jos Van Thielen de opleiding uit. Voor het personeel van het slachthuis in Tielt zal Van Thielen bijscholing geven aan groepjes van zes à zeven werknemers die met levende dieren omgaan, en dat enkele keren herhalen. “De boodschap hier is: hoe kleiner het dierenleed, hoe makkelijker de behandeling van de dieren wordt en hoe beter de kwaliteit van het vlees”, zegt hij in Gazet van Antwerpen. De docent hoopt dat er daarna voldoende opvolging komt vanuit het bedrijf zelf. “Ik heb er een goed oog in, want iedereen is gemotiveerd om deze nieuwe kans met beide handen aan te grijpen”, voegt hij er nog aan toe.

De publieke opinie is nog altijd tegen de heropening. In De Standaard laat ook de woordvoerder van de dierenartsen met opdracht (DMO) in de Vlaamse slachthuizen zich erg kritisch uit. “Verschillende van onze DMO's trekken al langer aan de alarmbel”, zegt Ludo Muls. “Ze vulden meerdere meldingsfiches in die zonder gevolg zijn gebleven. We hebben het probleem bij verschillende instanties aangekaart, maar onze klachten werden altijd van tafel geveegd. Onze keurders vormen een façade om wantoestanden achter te verbergen.” Hij klaagt ook de machocultuur in slachthuizen aan omdat dierenartsen verbaal en fysiek aangevallen worden. Dat zou vooral gebeuren als Bulgaren en Roemenen op de slachtvloer werken die onze taal niet begrijpen. De directie van het slachthuis in Tielt zegt dat dit bij hen niet gebeurt, en gebruikt goed-fout-foto’s indien werknemers de taal niet spreken.

In het Exportslachthuis in Tielt liep het in elk geval goed fout want de praktijken die op de undercoverbeelden te zien zijn, staan haaks op de goede praktijken die een reporter van Terzake leerde in de varkenscampus van Melle. In de gezamenlijke onderzoeks- en onderwijsstal van ILVO, HoGent en Ugent werd gedemonstreerd en gefilmd hoe je varkens kan opdrijven zonder onrust in de groep te veroorzaken. Dierenarts Sarah De Smet, werkzaam bij het Varkensloket, legt uit dat voldoende licht en niet te brede gangen daarbij helpen. Gelet op het hoge slachtritme vindt ze opleiding en kennis van zaken bij het personeel heel belangrijk. In de varkenscampus kunnen slachthuismedewerkers ervaring komen opdoen. Beelden zoals die uit het slachthuis in Tielt wil een varkenskweker niet meer zien want, zo zegt Varkenscampus-manager Kelly Relaes: “Het is je eigen geld dat naar de slachtlijn gaat.”

Bron: VILT/Terzake/Gazet van Antwerpen/De Standaard