Pers en media

VILT - maandag 3 april 2017

Food Pilot blikt terug op succesvol 2016

De werking van de Food Pilot, een initiatief van ILVO en Flanders’ FOOD, gaat van jaar tot jaar vooruit. In 2016 voerde de testfabriek 293 piloottesten uit voor 93 verschillende bedrijven. Naast de piloottesten werden 20.921 analyses uitgevoerd voor 201 klanten. Bovendien zijn de klanten van de Food Pilot heel tevreden over de werking en de service van de testfabriek. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO).

Food Pilot ILVOEen team van voedingstechnologen en -deskundigen werkt in de Food Pilot sinds 2011 op maat van voedingsbedrijven en via een geïntegreerde aanpak oplossingen uit voor problemen of uitdagingen die de bedrijven in de praktijk tegenkomen. Daarvoor heeft het meer dan 50 piloottoestellen voor product- en procesoptimalisatie in huis, labo’s voor chemische, fysische en microbiële analyse, accommodatie voor verpakkings- en bewaartesten, expertise in reiniging en desinfectie en een gespecialiseerd smaak- en geurlabo. Daarmee biedt de Food Pilot een full service op maat aan, voor alle bedrijven uit de agro-foodsector.

In 2016 voerde de Food Pilot 293 piloottesten uit voor 93 verschillende bedrijven. In 31 procent van de gevallen gaat het om KMO’s en in 48 procent om grote ondernemingen. Telkens acht procent van de klanten zijn landbouwbedrijven en kennisinstellingen. Achttien procent van de testen werd uitgevoerd voor buitenlandse ondernemingen. De bedrijven situeren zich in diverse subsectoren van de voeding: zuivel (22%), ingrediënten (17%), consultancy (15%), groenten en fruit (11%), vlees (7%) en diervoeders (6%). Naast de piloottesten werden 20.921 analyses uitgevoerd voor 201 klanten. In 2015 ging het om 7.600 voedingsanalyses en 353 piloottesten.

Afgelopen jaar voerde de Food Pilot een uitgebreide tevredenheidsenquête uit bij zijn klanten. Daaruit blijkt dat de testfabriek duidelijk inspeelt op een behoefte. 97 procent van de ondervraagden gaf aan waarschijnlijk terug te komen en de Food Pilot aan te bevelen. Hoewel de testfabriek bijna constant volgeboekt is, zeggen toch bijna alle bedrijven die met de Food Pilot hebben samengewerkt, dat ze tevreden zijn over de wachttijden. Ook de prijs-kwaliteit verhouding wordt in 95,5 procent van de gevallen positief beoordeeld en negen op tien vond dat er voldoende deskundigheid lag in de voorbespreking, uitvoering en verslaggeving van piloottesten en analyses.

Meer informatie: Jaarverslag ILVO 2016

Bron: VILT