Pers en media

VILT - maandag 20 maart 2017

Tot 1.500 euro gratis advies voor hoeveverwerkers

Land- en tuinbouwers kunnen vanaf nu via het e-loket gratis technisch advies over de verwerking van primaire producten ter waarde van 1.500 euro aanvragen. Dat maakt minister voor Landbouw Joke Schauvliege mogelijk via een uitbreiding van de KRATOS-subsidie. Het Vlaams instituut voor landbouw-, visserij- en voedingsonderzoek ILVO treedt met zijn Food Pilot op als adviesverlener. “Met deze maatregel hoop ik land- en tuinbouwers te ondersteunen die initiatief durven nemen en meerwaarde proberen te creëren via de korte keten”, stelt Schauvliege.

KRATOS - hoeveverwerkers - Joke SchauvliegeDe subsidie ‘KRATOS - Raad op Maat’ is een PDPO III-maatregel voor land- en tuinbouwers. Tot nu toe konden zij daarbij terecht voor begeleiding in verband met vergunningen, wetgeving, subsidies, enzovoort. Nu wordt die regeling uitgebreid voor hoeveverwerkers die nood hebben aan begeleiding in de ontwikkeling van een nieuw recept, verbetering van een verwerkingsproces, verwerking van reststromen, enzovoort. De Food Pilot van ILVO zal voor die begeleiding instaan, zoals ze dat ook doet voor KMO’s uit de voedingsindustrie.

“Wij bieden laagdrempelige begeleiding onder de vorm van adviesgesprekken, laboanalyses en piloottesten op keuken- en semi-industriële schaal”, legt afdelingshoofd Lieve Herman (ILVO) uit. Dat dit tot voor kort alleen gesubsidieerd werd voor KMO’s en niet voor hoeveverwerkers, was al langer een doorn in het oog van Herman en haar administrateur-generaal Joris Relaes. “Ik ben blij dat we in onze Food Pilot nu ook onze eerste doelgroep, de land- en tuinbouwers, kunnen helpen”, zei die laatste.

Vragen die gratis beantwoord kunnen worden via deze nieuwe subsidie, hebben betrekking op houdbaarheid, etikettering, procesverbetering, productontwikkeling, etikettering, enzovoort. Een aanwezige hoeveslager wil bijvoorbeeld de precieze houdbaarheid van zijn charcuterie laten berekenen voor de verplichte etikettering, een tomatenkweker wil confidentiële hulp bij de ontwikkeling van een nieuw product, een preiteler wil preigroen langer bewaren en een zuivelverwerker wil de voedings- en energiewaarde van hoeve-ijs laten berekenen, eveneens voor de verplichte etikettering.

Dit kan allemaal, voor een maximaal bedrag van 1.500 euro. “Een uitdaging, maar we proberen onze kennis zo creatief mogelijk in te zetten, op een kostenefficiënte manier”, stelt Herman.

Aanmelden voor de subsidie kan via het e-loket (module 10 van KRATOS).

Bron: VILT