Pers en media

VILT - dinsdag 16 augustus 2016

Opnieuw Vlaamse mosselen op komst?

Binnenkort kan u tijdens de zomermaanden weer Vlaamse mosselen eten, tenminste als het van een consortium van bedrijven en onderzoeksinstellingen afhangt. Onder meer de UGent, het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO), windparkuitbaters Belwind en C-Power, supermarktketen Colruyt, textielspecialist Sioen en visserijondernemer Willy Versluys willen deze herfst een proefproject opzetten.

Er worden binnenkort misschien weer mosselen gekweekt in Vlaanderen. Vier jaar nadat de kweek van de Belgica-mossel ten onder is gegaan, wil een consortium van bedrijven en onderzoeksinstellingen de Belgische mossel nieuw leven inblazen. Dit najaar moet een proefproject uitwijzen of de kweek van Noordzeemosselen in de Belgische windmolenparken op zee economisch haalbaar is. Dichter bij land, de locatie ligt nog niet vast, is een project gepland om zeewier, mosselen, platte oesters en sint-jacobsschelpen te kweken. Textielspecialist Sioen zal het doek leveren waarop het wier geteeld zal worden.

In september of oktober plannen de partners een projectaanvraag in te dienen om financiering te krijgen bij de Vlaamse overheid en het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij. De bedoeling is ook dat de privépartners met een deel van het geld over de brug komen. Hoeveel het proefproject zal kosten, is nog niet duidelijk. De academische bijdrage zal erin bestaan om de stroming, de golfhoogte, de watertemperatuur en -kwaliteit en de impact daarvan op de groei van de mosselen in kaart te brengen.

“Het mosselzaad is van nature aanwezig in de windparken, dus biologisch lijken er weinig obstakels te zijn om er mosselen te kweken”, aldus Mathieu Wille (UGent). “De grootste uitdaging is technologisch: we moeten garanderen dat de installaties bestand zullen zijn tegen de zware golfslag en het stormweer. Zo ver van de kust, op 30 tot 50 kilometer, is er nog nooit gekweekt.” Over de hoeveelheid die er zal gekweekt worden, durft Wille nog geen uitspraak doen. “Er zullen hier altijd Zeeuwse mosselen worden ingevoerd, maar de Belgische mosselkweek zou toch een substantieel deel kunnen gaan uitmaken van de markt.”

De parken Belwind en C-Power zijn de enige waar volgens het marien ruimtelijk plan de kweek van vis en zeedieren is toegelaten. "Dat de windmolenparken verboden terrein zijn voor de scheepvaart maakt ze tot geschikte locaties om mosselen te kweken", zegt Daan Delbare, hoofd van de onderzoeksgroep Aquacultuur bij ILVO. “Er is nog een lange weg te gaan, maar als het lukt, kunnen de mosselen over enkele jaren gecommercialiseerd worden.”

Bron: VILT