Pers en media

Nieuwtje - donderdag 14 juni 2012

ILVO op BIOTECHDAG: veredelen, kruisen en opsporen

Tijdens biotechdag, op zaterdag 23 juni tussen 10 en 18 uur, opent het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO), naast 44 andere bedrijven, onderzoekscentra en hogescholen, de deuren van zijn labo’s.

Op deze derde biotechdag laten de Vlaamse biotechlabo’s jou kennis maken met de wondere wereld van de biotechnologie, met als motto “Onverwacht en nooit gedacht”. ILVO-onderzoekers vertellen je over hun werk en hun onderzoek. Zo leer je meer over het gebruik van moleculaire merkers in de plantenveredeling, moleculaire technieken voor de detectie van allergenen in voeding, en in vitro -technieken voor soortkruisingen van sierplanten. En je krijgt de kans om zelf enkele experimenten uit te voeren.


Biotechnologie is een ruime discipline, waarbij men technieken ontwikkelt om de biologie in te zetten voor praktische doeleinden. Biotechnologie is bij het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek eerder middel dan een doel: wetenschappers zetten deze technieken op een doordachte manier in bij het onderzoek. Zo dient bij ILVO de zandraket als laboratoriummuis voor koolzaad, staat een kortsteelgras model voor verwante soorten als tarwe, gerst, rogge, en worden met fluorescente of luminescente merkers bacteriën onder de loep genomen.

Biotechdag 23 juni 2012

Een van de activiteiten bij ILVO die op de Biotechdag op 23 juni a.s aan bod zal komen is de zgn. merkergestuurde veredeling (‘Marker assisted selection’ of MAS). Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van gentransfer technologieën. MAS is een vorm van plantenveredeling waarbij de wetenschapper aan de slag gaat met kennis van het genoom (het DNA, of erfelijk materiaal) van planten. Deze vorm van veredeling laat toe om op een efficiënte manier planten met de gewenste eigenschappen te selecteren. Vooraf is er uiteraard grondig en uitgebreid onderzoek nodig om de genoomgebieden te identificeren die instaan voor bepaalde eigenschappen. ILVO heeft een jarenlange ervaring op dit gebied. Op de Biotechdag zullen onze onderzoekers de methodologie voor MAS toelichten aan de hand van specifieke voorbeelden en de demonstratie van bepaalde stappen in het proces. De bezoekers zullen hierbij actief betrokken worden. De voorbeelden zullen op ons onderzoek i.v.m. Engels raaigras en rode klaver gebaseerd zijn, maar de bezoekers zullen ook zelf een DNA-extractie kunnen uitvoeren. Dit zal niet met raaigras of klaver zijn, want de extractieprocedure daarvoor duurt veel te lang. DNA uit kiwi of banaan extraheren is daarentegen zeer gemakkelijk, en kan zelfs met producten die iedereen kent (afwasmiddelen, koffiefilters, ananassap, enz).

Op 23 juni zullen wij het ook hebben over in vitro cultuur en het nut hiervan bij de ondersteuning van soortkruisingen demonstreren. Bij “in vitro cultuur” gaat men plantjes telen in een recipiënt (bv. een glazen bokaal, plastic pot, proefbuis…) op een kunstmatig medium, vrij van micro-organismen. Parameters als mineralen, energiebron, plantenhormonen, licht… worden hierbij geoptimaliseerd, afhankelijk van de plantensoort en de beoogde toepassing. Voorbeelden van in vitro toepassingen zijn: vermeerdering, wortelinductie, onderhoud van genenbanken, planten virusvrij maken en DNA-verdubbeling. Maar in vitro cultuur kan ook gebruikt worden voor meer innovatieve veredelingsgerelateerde toepassingen. Zo kunnen cellen van verschillende soorten met elkaar gefusioneerd worden of kunnen embryo’s ontstaan na seksuele kruisingen tussen verschillende soorten. Vaak kunnen deze zgn. soortkruisingen bij gewone in vivo teelt (op het veld of in de serre) niet gerealiseerd worden. Hiervoor dienen dan in vitro technieken ontwikkeld te worden, die de bezoekers zelf kunnen mee-maken met o.a. chrysanten.

Naast dit alles is er ook nog de werking van ILVO als Nationaal Referentie Laboratoria (NRL) voor de detectie van potentieel allergene ingrediënten. Het opsporen en monitoren daarvan is een taak voor de Overheid die vastgelegd is in de Europese regelgeving. Het gebruik van bepaalde ingrediënten die mogelijk allergische reacties kunnen veroorzaken moet op het etiket. In de Europese regelgeving gaat het daarbij bv. over noten, mosterd, selder, schelpdieren, vis enz. Tijdens het bezoek zal je kunnen kennismaken met verschillende laboratoriumtechnieken die gebruikt worden bij dit detecti(v)e-werk rondom allergenen (zoals hazelnoot). Deze moderne moleculaire technieken zijn gebaseerd op het aantonen van specifieke eiwitten of unieke DNA fragmenten. Het is dezelfde werkwijze die ook veelvuldig toegepast wordt bij bloedanalyses om bepaalde ziektes vast te stellen of in gerechtelijk onderzoek voor de opsporing of het aantonen van betrokkenheid van daders bij een misdrijf.

Praktisch

Wat?

Thema: Voeding, Planten
Type: rondleiding, proefje
Duur: 30 minuten - 1 uur

Waar en wanneer?

23 juni 10-18 u
ILVO (Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek)
Caritasstraat 21
9090 Melle

Contact

filip.matthijs@ilvo.vlaanderen.be 09 2722528 of 0498 107919