Pers en media

VILT - maandag 18 juli 2016

Nieuwe subsidies voor VLIZ en ILVO in Oostende

De Vlaamse regering heeft beslist om 17 miljoen euro vrij te maken voor de nieuwe huisvesting van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) in Oostende. In het najaar van 2019 zou alles klaar moeten zijn. Volgens Vlaams parlementslid Björn Anseeuw (N-VA) is de nieuwe huisvesting een goede zaak: "Zowel het ILVO als het VLIZ verrichten al jaren baanbrekend onderzoek. Hun activiteiten zijn complementair en door de gedeelde huisvesting die er nu komt, zal die samenwerking alleen maar intenser worden."

De Vlaamse regering heeft 17 miljoen euro opzijgezet voor de nieuwe huisvesting van VLIZ en de onderzoeksfaciliteiten van het ILVO in Oostende. De nieuwe gedeelde huisvesting met laboratoria, technische ruimten en kantoren moet klaar zijn tegen het najaar 2019. Het project komt op de huidige site van het ILVO aan de Ankerstraat op de Oostendse Oosteroever. Ook het bestaande Marien Station Oostende aan de Wandelaarkaai zal uitgebreid worden.

“Een goede zaak voor Vlaanderen en voor de stad Oostende”, aldus Björn Anseeuw. Vooral de verankering in Oostende is voor het Vlaams parlementslid van cruciaal belang. "We kunnen stilaan spreken van een mariene onderzoekscluster in Oostende. Oostende moet als kleine havenstad het kruispunt worden van innovatie in alles wat met de zee te maken heeft. Die cluster moet samen met de Blue Energy-hub blijven groeien."

Bekijk ook de reportage van Focus | WTV