Pers en media

VILT - vrijdag 26 april 2013

Vlaams-Nederlands samenwerkingsverband rond sojateelt

Het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) gaat met Wageningen UR en veevoederfabrikant Agrifirm kennis uitwisselen over sojateelt in Noordwest-Europa. Door samen te werken, willen zij de teelttechniek optimaliseren zodat de opbrengst kan stijgen naar meer dan 4,5 ton soja per hectare. "Pas dan zijn sojabonen net zo aantrekkelijk voor akkerbouwers als tarwe", schrijft Boerderij.

De drie partijen mikken met hun samenwerkingsverband op een sprong vooruit in de teelttechniek van soja in onze contreien. De universiteit van Wageningen in Nederland test dit jaar zes sojavariëteiten uit. Daarnaast gebeurt er onderzoek naar zaaidata en -dichtheid.

Veevoederfabrikant Agrifirm, actief op zowel de Belgische als Nederlandse markt, begeleidt bij onze noorderburen elf landbouwers bij de teelt van in totaal 26 hectare sojabonen. De landbouwers, zowel biologische als gangbare, gebruiken de sojaoogst op het eigen bedrijf, of Agrifirm koopt de bonen. De telers willen een eigen praktijknetwerk oprichten.

In Vlaanderen onderzoekt het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek twaalf variëteiten. "Er staan ruim 200 sojavariëteiten op de Europese rassenlijst. Maar die zijn vooral bedoeld voor de zuidelijke landen. Wij leggen de focus op zeer vroeg afrijpende types. We willen de teelttechniek optimaliseren en één belangrijke factor daarin is rassenkeuze. We gaan zelf geen rassen kweken", vertelt Johan Van Waes, wetenschappelijk directeur Teelt en Omgeving bij ILVO.

In België start op 1 november ook een project dat wordt gefinancierd door de Vlaamse overheid en een aantal bedrijven, waaronder Agrifirm, zegt Van Waes. "Het wordt gesteund door het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT). Het is een vierjarig project samen met het praktijkcentrum Inagro en de KU Leuven om sojateelt uit te testen. De maïsteelt is ook zo begonnen. Maar dat wil niet zeggen dat sojabonen ook een succes worden. Daarnaast willen we volgend jaar een Europees eiwitplatform oprichten om kennis over sojabonen uit te wisselen."