Pers en media

VILT - woensdag 24 april 2013

Commerciële ggo-aardappelteelt vraagt nog jaren geduld

De veldproef met genetisch gemodificeerde aardappelen in Wetteren was een succes en binnen acht tot tien jaar zou de techniek kunnen worden gecommercialiseerd. De volgende test gebeurt met een commercieel interessant ras. Dat bleek woensdag (24/04/2013) bij de voorstelling van het experiment in de commissie Landbouw van het Vlaams Parlement. Donderdag (25/04/2013) worden de resultaten in detail toegelicht door de onderzoekers.

GGO aardappelenIn Wetteren werd de afgelopen twee jaar een veldproef uitgevoerd met een genetisch gemodificeerde variant van het aardappelras Désirée. Die bewees twee zomers lang zijn resistentie tegen de gevreesde aardappelplaag, zonder dat er schimmelwerende chemische middelen werden gebruikt.

Uit onderzoek van pollen bleek dat bijen niet geïntereseerd zijn in de aardappelplanten, zodat er dus geen risico bestaat dat de genetische modificatie sporen achterlaat in de honing. "Er werden wel twee maal hommels waargenomen op de planten", zegt Bart Van Droogenbroeck van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO). Omdat de pollen van de plant na transport over lange afstand niet meer in staat zijn tot bestuiving vormen de hommels echter geen risico. Een buffer van vijf meter tussen het ggo-veld en de naburige akkers moet volstaan.

Voor de eerste test werd gekozen voor de Désirée-variëteit omdat die makkelijk te modificeren is, maar echt commercieel interessant is die plant niet. "We zullen nu met de sector overleggen met welk interessanter ras de volgende test wordt uitgevoerd", zegt Lieve Gheysen van de Universiteit Gent. "Mogelijk wordt er voor het populaire ras Bintje gekozen."

Met de nieuwe variëteit moet nog zowat zes jaar worden getest in het labo, waarna een veldproef mogelijk is. Binnen ten vroegste acht tot tien jaar zou dan aan een commerciële lancering kunnen worden gedacht. Daarvoor is wel nog een Europese goedkeuring nodig.

Bron: VILT