Agenda

14/05/2013

Demoworkshop Vaculiq fruit- en groentenpers: Innovatie in sapproductie

De spiraalfilter pers is een innovatieve technologie om sap te produceren. Door toepassing van vacuüm in de eigenlijke persstap, wordt een hoog saprendement verkregen, met maximaal behoud van de gezondheidsbevorderende componenten aanwezig in het fruit. Zowel harde als zachte vruchten kunnen geperst worden. De Food Pilot beschikt over een piloottoestel dat beschikbaar wordt gesteld voor alle voedingsbedrijven. Tijdens de workshop maakt u uitgebreid kennis met de praktische en theoretische aspecten van deze vernieuwde technologie.

De spiraalfilter pers, ontwikkeld door de firma Vaculiq in Duitsland, is een techniek die reeds met succes wordt toegepast in verschillende sectoren, waaronder de babyvoeding. Onderzoekers van het ILVO hebben de techniek reeds uitgetest, gecombineerd met laboanalyses op de producten. De spiraalfilter pers haalt minstens vergelijkbare rendementen als klassieke persen (vijzelpers, bandenpers, decanter, horizontale draaipers), maar heeft het bijkomende voordeel dat de voedingswaarde van het sap beter is. Dit komt door de beperkte blootstelling van de aanwezige voedingsstoffen aan zuurstof, waardoor oxidatieve omzettingen worden beperkt. Niet onbelangrijk is dat ook de gegenereerde pomace (nevenproduct van het sappersen) nog van een uitstekende kwaliteit is, waardoor ook de potentiële valorisatie van de pomace als nevenstroom meer kansen krijgt.

Programma

13:30 Ontvangst
14:00 Voorstelling van de Food Pilot (Karen Verstraete, ILVO)
14:20 Toelichting van de techniek (Norbert Siewert, Vaculiq)
14:40 Demonstratie appelsap
15:00 Voorstelling van de toepassingen en analyseresultaten
(Domien De Paepe, ILVO)
15:30 Demonstratie tomatensap
16:00 Netwerkmoment
Rondleiding in de Food Pilot voor wie interesse heeft

Een organisatie van Flanders' Food

Locatie

ILVO Food Pilot, Brusselsesteenweg 370, 9090 Melle

Kostprijs

€ 75/persoon

Inschrijven

Inschrijven kan via de website van Flanders' Food