Agenda

21/06/2018

Seminarie circulair ondernemen - BioBoost

Agro-food reststromen: van kostenpost naar inkomstenbron
Tuinbouwers die meer willen doen met hun reststromen? Beleidsspecialisten en ondernemers vertellen over hun recentste bevindingen rond een meer hoogwaardige verwerking dan simpel composteren. Kom naar de studiedag op Inagro over het Europees project Bioboost “Agro-food reststromen: van kostenpost naar inkomstenbron”, waar ILVO ook partner is, op donderdag 21 juni.

Interreg 2 Seas      BioBoost

Gefinancierd binnen het Interreg V-programma 2 Zeeën, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

De tuinbouwsector produceert grote hoeveelheden plantaardige resten en onverkoopbare groente en fruit. Deze reststromen kunnen de basis vormen voor nieuwe toepassingen en producten die op hun beurt extra inkomsten opleveren. Denk aan verpakkingsmateriaal van tomatenstengels, insectenkweek op reststromen en valorisatie van fruitpersvezels tot nieuwe voedings- of schoonheidsproducten.

Tijdens het seminarie "Agro-food reststromen: van kostenpost naar inkomstenbron" op donderdag 21 juni brengen enkele ondernemers hun succesverhaal in de biogebaseerde economie met reststromen. Het idee rond circulaire economie wordt onderzocht binnen het BioBoost-project. De partners lichten hun onderzoek toe.

Programma

12u30 - 13u30 Ontvangst met reststromen lunch

13u30 - 15u00

 • Verwelkoming - Veronique De Mey, Inagro
 • Toelichting van het project Bioboost - Jeroen Straver, Gemeente Westland
 • State of the Art of Waste Streams in UK, Netherlands and Belgium - Dr. Lydia Smith, Head of Innovation Farm, NIAB. Vertaling wordt voorzien.
 • Wettelijk kader rond het gebruik van biomassaAnn Braekevelt, OVAM
 • De biogebaseerde keten in de praktijk: van reststromen naar productenTjibbe Winkler, Gemeenschappelijk Initiatief realisatie Duurzame Ontwikkeling (GIDO)

15u00 - 15u30 Koffiepauze

15u30 - 17u30 Succesverhalen met reststromen van ondernemers in de biogebaseerde economie.

 1. Sign/Van Blankensteyn zeepmakers
  Schoonmaakmiddelen op basis van restromen uit de glastuinbouw.
 2. Tomabel
  Binnen de Tomabel-Tomaten aanvoer op de REO-veling denkt men eraan om een gedeelte van het product dat aan een bodemprijs wordt verkocht, te verwerken tot een nieuw product zoals tomatensappen.
 3. Greenyard - SUSKOOL project
  Optimale valorisatie van bloemkoolteelt voor de diepvriesindustrie.
 4. Millibeter
  Het bedrijf zet zwarte wapenvliegen in om afval en mest te transformeren tot grondstoffen voor de chemische industrie en veevoeder.
 5. Meam
  Een Belgisch bedrijf, gespecialiseerd in industriële microgolftechnologie. Ze bespreken de mogelijke toepassingen van microgolftechnologie in de voedingsindustrie, met focus op de stabilisatie van reststromen.
 6. KOMOSIE/Foodsavers
  KOMOSIE, gekend van De Kringwinkels en Energiesnoeiers, gaat op zoek naar nieuwe opportuniteiten die een link hebben met sociale economie en milieu. KOMOSIE zet in op foodsavers. Dit zijn organisaties die sociaal aan de slag gaan met voedseloverschotten.
 7. Verduyn
  Een familiebedrijf dat verschillende soorten verse groenten teelt, wast, sorteert, trieert, snijdt, verpakt en verkoopt. Ze hebben de ambitie om groentereststromen te valoriseren.
 8. Wonky
  Wonky maakt in samenwerking met voedselverwerkende bedrijven smaakvolle en gezonde dips bomvol 'geredde' groenten. Hun doel is om mensen in gans Europa bewust te maken en samen groenten te redden.

17u30 Afsluitende receptie - netwerkmoment

Praktisch

Waar? Inagro, Ieperseweg 87 Rumbeke-Beitem

Wanneer? Donderdag 21 juni 2018

Inschrijven? Deelname is gratis maar inschrijven is verplicht.

Meer info: Veronique De Mey, E veronique.demey@inagro.be , T +32 (0)51 27 33 90