Agenda

16/01/2018

Cursus rundveevoeding

Op rundveebedrijven blijft de voederkost een belangrijke kostenpost. De voederkosten bedragen meer dan 50% van de productiekost van zowel melk als vlees. Elke rundveehouder heeft dus belang bij een oordeelkundige en kostprijsbewuste voeding van zijn melkvee/vleesvee. Daartoe is het belangrijk om zelf een goed inzicht te verwerven in de belangrijkste begrippen rond rundveevoeding. Deze zijn o.a. de behoeften van het dier, de opneembaarheid van de voedermiddelen, de samenstelling en voederwaarde van voedermiddelen en het opmaken van rantsoenen. Daarnaast bieden verschillende melkparameters zoals het ureum-, vet-, eiwit-, en lactosegehalte de mogelijkheid om de rantsoenen voor productief melkvee bij te sturen. De opvolging van groei en conditiescore maken dit mogelijk bij vleesvee. Een goede interpretatie van deze gegevens is belangrijk. Uiteindelijk vormt een goed uitgebalanceerd rantsoen de basis voor een efficiënte productie.
Om deze redenen organiseren het Departement Landbouw en Visserij en het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) in samenwerking met Inagro een cursus rundveevoeding voor melk- en vleesveehouders. In deze cursus rundveevoeding komen alle bovenstaande aspecten aan bod. De cursus gaat door op drie verschillende dagen bij ILVO-Dier in Melle. Er zijn specifieke luiken voorzien voor melkvee en vleesvee. De plaatsen zijn beperkt. Aarzel dus niet om in te schrijven.

Programma cursusdag 1 – dinsdag 16/1/2018 van 10.45u tot 16.30u 

Voormiddaggedeelte (10.45u – 12.30u)

  • Fysiologie van de herkauwer en penswerking (Leen Vandaele - ILVO)
  • Kuilen: chemische samenstelling en voederwaarde (Johan De Boever - ILVO)

Broodjeslunch (12.30u – 13.15u)

Namiddaggedeelte (13.15u – 16.30u)

  • Kuilen: correcte staalname en interpretatie van analyseverslagen (Johan De Boever - ILVO)
  • Voederplanning en voedermiddelen: veel gebruikte ruwvoeders, krachtvoeders en bijproducten (Eddy Decaesteker- Inagro)
  • Praktische oefening 1: beoordelen van voedermiddelen

Locatie

ILVO-Dier, Scheldeweg 68 – 9090 Melle

Inschrijving

Inschrijven is verplicht. Het aantal deelnemers is beperkt. Schrijf dus tijdig in! De deelnameprijs aan de cursus bedraagt €70 (lunch inbegrepen). Inschrijving is pas definitief na betaling. Het rekeningnummer wordt u toegezonden na inschrijving via het inschrijvingsformulier. Schrijf hier in. Uiterste inschrijvingsdatum is 10/01/2018.

Meer info

Ivan Ryckaert (tel 050 24 77 12 of ivan.ryckaert@lv.vlaanderen.be)
Laurence Hubrecht (tel. 09 276 28 44 of laurence.hubrecht@lv.vlaanderen.be)

Uitnodiging