Agenda

20/04/2017

Symposium: Zorgzame voeding

Zorgbedrijf Antwerpen organiseert op donderdag 20 april 2017 een symposium over basisvoedingszorg en het belang van preventie van ondervoeding bij ouderen.

Dit symposium wordt georganiseerd in samenwerking met Universiteit Antwerpen, Ziekenhuisnetwerk Antwerpen, Huisartsenvereniging Wilrijk, Instituut voor Landbouw, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), Verbond Vlaamse tandartsen (VVT), Center for Gastrology (Leuven), Flanders’ Food.

Voeding is cruciaal voor de gezondheid en het welbevinden van senioren, patiënten en chronisch zieken. Een goede voedingstoestand voorkomt ziekte of grotere gezondheidsproblemen. Voeding is vaak zelfs een essentiële factor in het genezingsproces. Toch stellen we vast dat in alle zorgomgevingen het probleem van malnutritie - en bij uitbreiding het belang van goede voedingszorg in het algemeen - wordt onderschat, zeker bij de doelgroep ouderen. Preventie (detectie en vroegsignalering) staat vandaag onvoldoende centraal in de zorgaanpak, maar ook in de curatieve benadering van malnutritie wordt nog al te vaak voor gemakkelijkheidsoplossingen gekozen, namelijk het geven van ‘bijvoedingen’.

De gevolgen van malnutritie zijn nochtans zeer ingrijpend, zowel op individueel als maatschappelijk vlak. Samen met u focussen we op het symposium daarom graag op kwaliteitsvolle basisvoedingszorg, die een cruciale plaats inneemt in de voeding van senioren.

Samen met u gaan we op een interactieve manier na hoe we snel kunnen detecteren en signaleren dat er iets misloopt en wat we preventief kunnen doen aan malnutritie. We bekijken ook praktisch hoe we basisvoedingszorg best aanpakken in verschillende zorgomgevingen. We bekijken het thema 'basisvoedingszorg' dus in al zijn facetten en vanuit een transmuraal perspectief.

Programma en inschrijven

Praktische informatie

Donderdag 20 april van 9.30 tot 17.45 uur
Locatie: BluePoint (vroegere ALM), Filip Williotstraat 9, 2600 Berchem
Ruime parkeermogelijkheid in de nabijheid / omgeving van Blue Point Antwerpen
Openbaar vervoer: Berchem station (op 20 à 25 minuten loopafstand)
Prijs: 110 euro per deelnemer, inclusief btw