Agenda

01/07/2015

Studiedag 'De Vlaamse grijze garnaal: ontwikkelingen en innovaties'

Het is een Vlaamse publiekslieveling: Crangon Crangon, de noordzeegarnaal of de grijze garnaal. De Belgische grijze garnaal is een onovertroffen lekkernij. Er is geen enkel visserijproduct waar de Vlaming meer geld aan geeft.

De Vlaamse garnaalvissers doen hard hun best om dit imago te verbeteren en een kwaliteitsvol en duurzaam product af te leveren. Zij kijken steeds naar vernieuwingen. Zowel rond de vangsttechnieken, het vissen via pulskor, als rond het kookproces en de op de markt gebrachte duurzame “niche”producten.

Zo is er de Vlaamse garnaal zonder bewaarmiddelen, erkend als streekproduct, al dan niet gepeld. Ook worden er inspanningen geleverd om garnalen rauw aan te landen. Deze kunnen zo verkocht worden of aan land gekookt worden. Vlaamse vissers hebben de jongste jaren flinke inspanningen gedaan. Genoeg stof voor een lang, maar boeiend verhaal.
Wanneer: woensdag 1 juli 2015

Waar: VLIZ, auditorium, Wandelaarkaai 7, 8400 Oostende

Deelname is gratis, graag inschrijven via mail: geertrui.vlaemynck@ilvo.vlaanderen.be

Programma

9u00 Ontvangst met koffie
9u20

Inleiding - opzet van de dag
Geertrui Vlaemynck, ILVO
9u40

Enkele feiten en cijfers over grijze garnaal
Bart Vanelslander, ILVO
10u00

Hovercran, de pulsvisserij op garnaal:
een opportuniteit of een bedreiging voor onze kustvisserij?

Hans Polet, ILVO
10u20

Levende grijze garnalen als een innovatief product voor
de Belgische Garnaalvisserij

Xavier Vermeersch, ILVO
10u40
Pauze
11u00

De Vlaamse grijze garnaal: het kookproces onder de loep
Thomas Verhaeghe, ILVO
11u20

Identificatie van bederforganismen en houdbaarheid van de grijze garnaal
Fien Calliauw, ILVO
11u40

Kweek van de grijze garnaal – een uitdaging
Daan Delbare, ILVO
12u00

Studie naar het voorkomen van het bacciliform virus in Crangon Crangon
Benigna Van Eynde, ILVO
12u20

Conclusies
Hans Polet, ILVO
12u30
Netwerkmoment met hapje en tapje

Presentaties