Agenda

27/11/2013

Boer bezoekt boer: "Een dag rond robotmelken"

KU Leuven, ILVO en de Hooibeekhoeve slaan de handen in elkaar voor het IWT-project "Individuele opvolging van vruchtbaarheid bij melkvee aan de hand van online meetbare melkparameters". In dit project streven we naar: (1) een veelvuldiger, beter en efficiënter gebruik van commercieel beschikbare sensoren, (2) de ontwikkeling van nieuwe innovatieve sensortechnologie voor de melkveehouderij, (3) samen werken aan betere vruchtbaarheidsresultaten voor het Vlaamse melkvee.
In het kader van dit project vindt op woensdag 27 november 2013 een tweede Boer-bezoekt-Boer event plaats met als thema “robotmelken”.

Cijfers uit het jaarverslag van Fedagrim tonen aan dat de melkrobot de laatste 3 jaar 40% van het marktaandeel van nieuwe melkinstallaties uitmaakte. Vooral de mogelijkheid om “onafhankelijk” te kunnen melken maakt de keuze om over te schakelen naar een melkrobot aantrekkelijk. De tijd die niet gebruikt moet worden om te melken, kan dan dienen om de koeien nauwlettend op te volgen en snel in te grijpen waar nodig. Het omschakelen naar robotmelken vraagt echter tal van aanpassingen van de veehouder, zijn koeien en uiteraard het gevoerde management!

Sensortechnologie is onontbeerlijk in het verhaal van automatisch melken. Denk maar aan alarmsystemen die ontworpen worden om mastitis te detecteren of vet, eiwit en celgetal in de melk te bepalen. Niet alle leveranciers van automatische melksystemen vermarkten dezelfde sensortechnologie. Andere verschillen tussen fabrikanten liggen melktechnisch gezien voornamelijk in de manier van voorbehandelen.

Tijdens het Boer-bezoekt-Boer event dat start op het bedrijf AVEVE te Aalter (Venecolaan 22, 9880 Aalter) worden tal van belangrijke aspecten van robotmelken besproken. Na de broodjeslunch u aangeboden door AVEVE, volgt het bedrijfsbezoek en de rondgang langs verschillende standhouders van automatische melksystemen (DeLaval, Lely, GEA, Fullwood Packo en Insentec).

Het gedetailleerde programma ziet er als volgt uit:

10:15u: Ontvangst met koffie

10:30u: Situering Boer-bezoekt-Boer event

10:45u: Welke gegevens kan je halen uit een melkrobot? (Emily De Busser, KULeuven-ILVO)

11:15u: De meerwaarde van MPR op een robotbedrijf. (Koen Lommelen, MCC Vlaanderen)

11:45u: Vraagt een robotbedrijf een aangepast voederbeleid? (Gregory Antrop, AVEVE)

12:30u: De economische aspecten van robotmelken in beeld (Robbe Van Rossum, Hooibeekhoeve)

13:00u:  Broodjeslunch

13:30u: Extern bedrijfsbezoek

  • Hoe organiseert een ervaren robotboer zijn werk?
  • Welke cijfers gebruikt hij en welke niet?

15:00u: Rondgang standhouders en receptie

Uitnodiging (pdf)