Agenda

Ingaven voor januari 2018

04/01/2018

4D4F Studiedag "(Sensor)data voor een betere diergezondheid"

Op donderdag 4 januari 2018 organiseert 4D4F een nieuwe studiedag in Emmadorp (Nieuw Namen, NL) over het gebruik van (sensor)data voor het opvolgen en verbeteren van de gezondheid van melkvee. Sensor staat dit keer tussen haakjes, omdat we ook nietsensor gerelateerde data aan bod laten komen.

lees meer ...

10/01/2018

Lancering landschapsobservatorium: pleegtuinen bij burgers als meetinstrument voor biodiversiteit

Op 10 januari 2018 lanceren ILVO en UGent een LANDSCHAPSOBSERVATORIUM. In de regio Merelbeke-Melle-Oosterzele worden een aantal identieke mini-moestuintjes verspreid als meetpunt voor de ecosysteemdiensten en de biodiversiteit in het landschap. Uniek is dat burgers en boeren worden ingeschakeld om de pleegtuintjes te verzorgen én de observaties uit te voeren volgens wetenschappelijke regels.
lees meer ...

16/01/2018

Cursus rundveevoeding

Op rundveebedrijven blijft de voederkost een belangrijke kostenpost. De voederkosten bedragen meer dan 50% van de productiekost van zowel melk als vlees. Elke rundveehouder heeft dus belang bij een oordeelkundige en kostprijsbewuste voeding van zijn melkvee/vleesvee. Daartoe is het belangrijk om zelf een goed inzicht te verwerven in de belangrijkste begrippen rond rundveevoeding. Deze zijn o.a. de behoeften van het dier, de opneembaarheid van de voedermiddelen, de samenstelling en voederwaarde van voedermiddelen en het opmaken van rantsoenen. Daarnaast bieden verschillende melkparameters zoals het ureum-, vet-, eiwit-, en lactosegehalte de mogelijkheid om de rantsoenen voor productief melkvee bij te sturen. De opvolging van groei en conditiescore maken dit mogelijk bij vleesvee. Een goede interpretatie van deze gegevens is belangrijk. Uiteindelijk vormt een goed uitgebalanceerd rantsoen de basis voor een efficiënte productie.
lees meer ...

23/01/2018

Cursus rundveevoeding

Op rundveebedrijven blijft de voederkost een belangrijke kostenpost. De voederkosten bedragen meer dan 50% van de productiekost van zowel melk als vlees. Elke rundveehouder heeft dus belang bij een oordeelkundige en kostprijsbewuste voeding van zijn melkvee/vleesvee. Daartoe is het belangrijk om zelf een goed inzicht te verwerven in de belangrijkste begrippen rond rundveevoeding. Deze zijn o.a. de behoeften van het dier, de opneembaarheid van de voedermiddelen, de samenstelling en voederwaarde van voedermiddelen en het opmaken van rantsoenen. Daarnaast bieden verschillende melkparameters zoals het ureum-, vet-, eiwit-, en lactosegehalte de mogelijkheid om de rantsoenen voor productief melkvee bij te sturen. De opvolging van groei en conditiescore maken dit mogelijk bij vleesvee. Een goede interpretatie van deze gegevens is belangrijk. Uiteindelijk vormt een goed uitgebalanceerd rantsoen de basis voor een efficiënte productie.
lees meer ...

26/01/2018

Infovergadering 'Hoe als landbouwer omgaan met bodemverdichting?'

Het werken met erg zware machines, frequente passages al dan niet met een vol mestvat, in natte omstandigheden … bodemverdichting ligt snel op de loer. In een verdichte bodem kunnen gewassen minder goed wortelen, maar ook de natuurlijke bodemprocessen van nutriëntenvrijstelling en waterhuishouding worden belemmerd.
Greet Ruysschaert (ILVO) geeft een uiteenzetting over de rol van bandendruk.

lees meer ...

Pagina 1 van 2Eerste   Vorige   [1]  2  Volgende   Laatste