Agenda

Ingaven voor juni 2012

13-14/06/2012

Smart AgriMatics 2012 International conference

It is a great pleasure to invite you to take part in Smart AgriMatics 2012 on the future use of ICT and robotics in agriculture and food business, which is to be held in Paris, France, from 13th-14th June 2012.
This conference is initiated by the EU funded projects agriXchange, ICT-Agri ERANET and SmartAgriFood.
lees meer ...

19/06/2012

Openbare verdediging van het doctoraal proefschrift van Yves Verhaegen

Beterschap voor de garnaal?
Werkingsmechanisme, concentraties en effecten van tributyltin in grijze garnaal Crangon crangon

Yves Verhaegen, ILVO Visserij, heeft in zijn doctoraat sterke aanwijzingen geleverd dat de langdurige terugval en recent herstel van de garnalenpopulatie een direct verband houdt met de toxische stof TBT (tributyltin) die lange tijd werd gebruikt als aangroeiwerend middel op scheepsrompen. TBT blijkt de normale werking van een hormoonreceptor sterk te verstoren die van vitaal belang is voor de voortplanting en ontwikkeling van garnaal. Via blootstellingsproeven in het lab ontdekte Verhaegen dat zelfs bij microdoses TBT (zogenaamde subtoxische hoeveelheden) in het water de expressie van genen betrokken in de voortplanting en pantserstructuur aangetast werd. Verhaegen bracht tenslotte de concentraties van TBT in de deelgebieden in de Noordzee in kaart. Vandaag is de garnaalstock in de visgebieden aan het herstellen. TBTgebruik is verboden.
lees meer ...

23/06/2012

ILVO op BIOTECHDAG: veredelen, kruisen en opsporen

Biotechnologie is een ruime discipline, waarbij men technieken ontwikkelt om de biologie in te zetten voor praktische doeleinden. Biotechnologie is bij het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek eerder middel dan een doel: wetenschappers zetten deze technieken op een doordachte manier in bij het onderzoek. Zo dient bij ILVO de zandraket als laboratoriummuis voor koolzaad, staat een kortsteelgras model voor verwante soorten als tarwe, gerst, rogge, en worden met fluorescente of luminescente merkers bacteriën onder de loep genomen.
lees meer ...

Pagina 2 van 2Eerste   Vorige   1  [2]  Volgende   Laatste