Wetenschappelijk medewerker landbouw en klimaat met focus op levenscyclusanalyse

Het Eigen vermogen van ILVO is momenteel op zoek naar een kandidaat met een master diploma voor de werving van
Functie EV: Wetenschappelijk medewerker landbouw en klimaat met focus op levenscyclusanalyse
Vacaturenummer: EV/2019/038/T&V115
Entiteit: Eigen Vermogen (EV) - Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek
Afdeling: T&V 115
Standplaats: Merelbeke
Plaats van tewerkstelling: Burg. Van Gansberghelaan 115 bus 1 - 9820 Merelbeke

Doel van de functie

De landbouwsector staat voor de grote uitdaging om de productiesystemen te verduurzamen en klimaatvriendelijker te maken. Levenscyclusanalyse is een methode die toelaat om de impact van de Vlaamse landbouwprocessen op het milieu en klimaat correct en holistisch te bestuderen. Als wetenschappelijk medewerker levenscyclusanalyse (LCA) zal je meewerken aan verschillende lopende projecten en denkoefeningen. Je zal mee instaan voor de expertiseopbouw en ondersteuning van bijvoorbeeld Klimrek (goedgekeurd VLAIO Landbouw traject dat klimaatadaptatie en de reductie van de klimaatimpact van landbouwbedrijven onderzoekt via bedrijfsspecifieke begeleiding) en Grastech (Europees project rond begrazing van melkvee en gebruik van sensoren om methaan te meten en zo de begrazing te optimaliseren). Je zal je kunnen verdiepen in de verschillende technieken en systemen en hun impact op de omgeving – zowel ten gevolge van het grondstoffengebruik als de emissies. Je werkt hiervoor samen met allerhande experts binnen en buiten ILVO en versterkt het ILVO-ELK. Je standplaats is de eenheid Technologie en Voeding waar een multidisciplinair team van experten huist, gericht op innovatieve en milieuvriendelijke landbouwsystemen.

Je werk bestaat voornamelijk uit volgende taken:

  • Je verdiepen in de LCA-methodologie en deze afstemmen op de land- en tuinbouw. In tweede instantie kan ook afstemming gebeuren met de voedingsindustrie ter ondersteuning van de Food Pilot en het lopende onderzoek en in latere instantie ook met de visserijsector.
  • Je past de LCA methodologie toe binnen bestaande projecten en denkoefeningen, en ter ondersteuning van het beleid.
  • Je bouwt kennis op van en inventariseert databronnen rond emissiefactoren, specifiek voor Vlaanderen, binnen de land- en tuinbouw.
  • Je volgt de nationale en internationale literatuur op over de LCA-methodologie en aanverwante of aanvullende methoden om duurzaamheid in te schatten. Je wordt verwacht om deze literatuur bij te houden en op een gebalde wijze te communiceren binnen de ILVO werkgroep LCA en het ILVO-ELK.
  • Je communiceert onderzoeksresultaten naar de onderzoekswereld (schrijven van wetenschappelijke artikels, deelname aan congressen,…) en naar beleid, breder publiek (op termijn)
  • Je draagt bij aan de algemene werking van het ILVO-ELK.

Streefdatum werving: 15 oktober 2019

Wat verwachten we?

  • Je hebt een masterdiploma in de bio-ingenieurswetenschappen, burgerlijk ingenieur, biologie, milieuwetenschappen, aard- en omgevingswetenschappen of gelijkwaardig.
  • Ben je in het bezit van een buitenlands diploma dan dien je over een gelijkwaardigheidserkenning te beschikken. Dit kan je aanvragen bij NARIC Vlaanderen
  • Je hebt minimum 2 jaar ervaring met onderzoek en ervaring met data verwerking, data-integratie en data-controle
  • Je hebt kennis van -en een sterke interesse in- de landbouwsector

Hoe solliciteren?

Om te solliciteren mail je een motivatiebrief samen met CV (met vermelding van het vacaturenummer) naar Veerle Van linden, veerle.vanlinden@ilvo.vlaanderen.be en dit ten laatste tegen zondag 15 september 2019.

Geschikt bevonden kandidaten (op basis van CV screening) worden uitgenodigd voor een interview op dinsdag 1 of donderdag 3 oktober 2019. Gelieve een telefoonnummer waar je overdag te bereiken bent en je e-mailadres te vermelden op je CV.

Meer info nodig?

Inhoudelijk: Veerle Van linden, senior onderzoeker en expert LCA - 09 272 28 11 - veerle.vanlinden@ilvo.vlaanderen.be
of
Sam De Campeneere, wetenschappelijk directeur, verantwoordelijke Expertisecentrum Landbouw en Klimaat – 09 272 26 12 – sam.decampeneere@ilvo.vlaanderen.be

Arbeidsvoorwaarden: Caroline Buyst, HR-specialist-09 272 25 12- caroline.buyst@ilvo.vlaanderen.be.

Meer info over het takenpakket, profiel en ons aanbod