PhD project: genetische diversiteit, gene flow, en introgressie bij wilde Robusta koffie populaties in het tropische regenwoud van het Congo bekken.

Onze referentie: EV/2019/029/Plant96

Het project

Tropische regenwouden bedekken slechts 7% van het aardoppervlakte, maar zijn verreweg de rijkste biomen wat betreft natuurlijke diversiteit aan vasculaire planten. Om de weerbaarheid en lange-termijn stabiliteit van tropische regenwouden te ondersteunen, is het cruciaal om de regeneratie van de aanwezige boomsoorten te vrijwaren. Echter, cruciale aspecten van gene flow, zoals bestuiving en zaadverspreiding staan onder grote druk omwille van grootschalige anthropogene verstoringen van het tropisch regenwoud. Daarnaast bestaat het risico van degeneratie van de natuurlijke genenpool van Crop Wild Relatives door hybridisatie met aangeplante cultivars.

ILVO voert in samenwerking met Plantentuin Meise, KU Leuven, KMMA en UNIKIS een project uit rond effecten van verstoring van het tropische regenwoud op de uitwisseling van genen, genetische diversiteit en introgressie bij Coffea canephora (Robusta koffie) in het Congo-bekken. Vergelijking van koffiepopulaties in regio's onder verschillende niveaus van anthropogene druk stelt ons in staat om de potentiële bedreigingen van anthropogene invloeden te onderzoeken. Jouw taak zal zijn om state-of-the-art (NGS) genomics-methoden te implementeren voor de kwantificatie van genetische diversiteit, gene flow, en introgressie tussen C. canephora populaties.

Jouw functie

Activiteiten die je in het kader van dit project zal uitvoeren omvatten het opstellen van onderzoeksplannen, het uitvoeren van analyses en onderzoek in het veld en het laboratorium, het genereren en analyseren van genetische data van C. canephora populaties, en de verwerking van de resultaten en het schrijven van wetenschappelijke en vulgariserende artikels. Daarnaast presenteer je je resultaten tijdens (inter)nationale projectmeetings met de samenwerkende onderzoekpartners, en op (inter)nationale congressen.

De doelstelling is om op basis van het betreffende onderzoek een doctoraat te behalen binnen de looptijd van 4 jaar.

Hoe solliciteren?

Deadline voor het indienen van je kandidatuur is vrijdag 16 augustus 2019. Geïnteresseerde kandidaten sturen (per e-mail) een motivatiebrief en uitgebreid CV (met een kopie diploma en puntenlijst; of ingeval van laatstejaars puntenlijst van het voorgaande jaar) met duidelijke vermelding PhD - Koffie naar Isabel Roldán-Ruiz, Wetenschappelijk Directeur Eenheid Plant via email naar isabel.roldan-ruiz@ilvo.vlaanderen.be.

Weerhouden kandidaten zullen worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Laatstejaars kunnen eveneens kandideren.

Meer info

Inhoudelijk: Tom Ruttink, senior scientist genomics, Eenheid Plant - T 09 272 28 78 - tom.ruttink@ilvo.vlaanderen.be.
Arbeidsvoorwaarden: Caroline Buyst, HR-specialist - T 09 272 25 12 - caroline.buyst@ilvo.vlaanderen.be.

Meer info over het takenpakket, profiel en ons aanbod