Projectnieuws Op zoek naar waardevolle leefgebieden op de bodem van de Noordzee

25/05/2020
Een aantal zeeappels
De kleine zeeappel (Psammechinus miliaris)

Een wetenschappelijk dossier opstellen ter onderhandeling van visserijmaatregelen in het Belgisch deel van de Noordzee, dat is het doel van project VISNAT2. Uiteindelijk doel is zoveel mogelijk waardevolle zeebodem te beschermen, zonder daarmee belangrijke economische activiteiten, zoals visserij, te benadelen.

Bescherming onderwaterhabitats

De Europese HabitatRichtlijn en de Kaderrichtlijn Mariene Strategie (KRMS) schrijven voor dat België gebieden afbakent om specifieke onderwaterhabitats te beschermen. Dat zijn meer bepaald ondiepe zandbanken (Habitat 1110) en bedden van grind en schelpkokerwormen (Habitat 1170). Essentieel voor bescherming van deze habitats is dat bodemberoering ten gevolge van menselijke activiteiten (o.a. visserij) wordt uitgesloten. Bij de zoektocht naar de beste locatie voor deze beschermde gebieden wordt gezocht naar een maximale ecologische waarde, maar ook naar een minimale economische impact. We willen met andere woorden zoveel mogelijk beschermen, zonder daarmee belangrijke economische activiteiten, zoals visserij, te benadelen.

Ecologische waarde versus economische impact

Voorlopig zijn er in het marien ruimtelijk plan 3 zoekzones afgebakend. Het is nu aan onderzoekers om binnen deze gebieden de ecologisch waardevolste zones af te bakenen. Dat gebeurt aan de hand van evaluatie van biologische gegevens. Voor elk van de zones wordt tegelijkertijd berekend wat het economisch belang is van de zone voor alle lidstaten die er visserijbelangen hebben. Gegevens van beide onderzoekslijnen zullen de ruimtelijke planningstool MARXAN voeden. Via deze tool zullen 4 scenario’s ontwikkeld worden met voorstellen voor bodembeschermingsgebieden mét visserijmaatregelen, waarbij de ecologische waarde hoog is en de economische impact zo laag mogelijk.

Om dit proces mogelijk te maken, wordt samen met het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschap gewerkt aan drie essentiële onderzoekstaken, nl.

  1. Een update van de habitatgeschiktheidskaart voor macrobenthos – ongewervelde dieren die in de zeebodem leven - en van de biologische waarderingskaart (dd. 2008, www.bwzee.be). Die vernieuwde kaarten zijn nodig om de ecologisch meest waardevolle gebieden af te bakenen.
  2. Een update van de visserijactiviteit van de verschillende lidstaten actief in het Belgische deel van de Noordzee. Die update is nodig om de economische waardevolste zones voor de visserij te karteren.
  3. Een risico-analyse betreffende de gevoeligheid van de verschillende habitattypes ten opzichte van bodemberoerende visserij.
  4. Een afbakening van potentiële zones voor visserijmaatregelen op basis van voorgaande informatie en met behulp van de MARXAN ruimtelijke planningstool.

Een marien ruimtelijk plan

Dit project heeft als doel om een wetenschappelijk dossier op te stellen ter onderhandeling van visserijmaatregelen in het Belgisch deel van de Noordzee, zoals vastgelegd in het Marien Ruimtelijk Plan. Deze onderhandelingen zullen gevoerd worden met Vlaanderen en met de Europese lidstaten, om zo een Gedelegeerde Verordening voor de Europese commissie te brengen. Zo’n Gedelegeerde Verordening bevat regels waarmee verdere invulling wordt gegeven aan eerder vastgestelde wetgeving, in dit geval in functie van bescherming van mariene gebieden.

Project: VISNAT2
Looptijd: 2020-2021
Financiering: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu
Samenwerking: Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

Kaart van het Belgische deel van de Noordzee met een overzicht waar er gezocht wordt naar waardevolle leefgebieden op de bodem van de zee
Kaart van het Belgische deel van de Noordzee met een overzicht waar gezocht wordt naar waardevolle leefgebieden op de bodem van de zee

Vragen?

Contacteer ons

Gert Van Hoey

onderzoeker ILVO

Ook interessant