Nieuwsoverzicht

Huidige artikelen | Categories | Zoek

Nieuwsgolf december 2019

Van smoothies tot hummus. Veel bedrijven namen deel aan de workshop “Mixing oplossingen voor de voedingsindustrie”

Op 17 oktober werden in de Food Pilot twee nieuwe mixing systemen gedemonstreerd. De proeffabriek breidde namelijk uit met 2 semi-industriële productietoestellen voor het bereiden van sauzen, emulsies en pre-mixes. Dat gebeurde met de steun van EFRO.

Alle toestellen van de Food Pilot zijn beschikbaar voor bedrijven voor piloottesten. Voedingsbedrijven worden er namelijk geholpen bij de ontwikkeling of verbetering van hun producten en processen. Ook laboanalyses en advies van onze experten dragen daartoe bij. De Food Pilot is een samenwerking tussen ILVO en Flanders’ FOOD (www.foodpilot.be).

Vacuum high shear mixer

De vacuum high shear mixer is van het type LabMaster (Daniatech). De bereiding van een groentensaus, chocolademelk en mayonaise werd gedemonstreerd.

vacuum high shear mixer

Een 'vacuum high shear mixer' maakt de moeilijkste bereidingen mogelijk, dankzij de combinatie van het vacuum, high shear, verwarmen, koken en koelen. Een vacuum systeem zuigt de droge ingrediënten en vloeistoffen binnen in het procesvat, onder het vloeistofniveau. Dit heeft een bijzonder goede 'wettability' tot gevolg, vermits de ingrediënten direct in de rotor/stator mengzone worden ingezogen. Zeer hoge shear krachten zorgen voor een verkleining van de partikelgrootte zodat emulsies of dispersies met een langere stabiliteit worden bekomen. Dankzij de dubbele wand en het geschraapte roerwerk is er een exacte temperatuurregeling en perfecte menging mogelijk. Indien gekozen wordt voor een drukvat is tevens een drukopbouw tot 3 bar mogelijk zodat temperaturen tot 140°C kunnen worden bereikt. Dit is interessant voor de bereiding van warme sauzen, soepen,.... Naast de verwarming via de wand is ons toestel eveneens in staat om te werken met directe stoominjectie. Met een voldoende verhitting en koeling, rechtstreeks in het mengvat, kan het afgewerkte product meteen afgevuld worden.

Voor welke producten is dit een meerwaarde? Geavanceerde zuivelproducten zijn een sterk evoluerend segment. Met een vacuum high shear mixer kunnen de meest complexe stabiele emulsies en dispersies worden gerealiseerd, zoals gerecombineerde melk, custard, plantaardige room en yoghurtdrinks. Daarnaast zijn nieuwe voedingsproducten een stijgende trend, zoals hummus, chutney, fruitbewerkingen en sauzen. Tot slot is er de tendens voor proteïne drinks en plantaardige zuivelanalogen, zoals amandelmelk, smoothies en limonades en concentraten die vlot te bereiden zijn met deze technologie.

Colloïdmolen

De toepassingen van de colloïdmolen werden gedemonstreerd a.d.h.v. de bereiding van een pindakaas en een smoothie. Het vermaaltoestel bevat 2 type vermaalunits: de ‘toothed mill’ en de ‘stone mill’ (FrymaKoruma).

Food Pilot colloidmolen

Met de colloïdmolen slaag je erin om een uiterst gladde massa te bereiden. Hoe dit werkt? Het te vermalen product wordt toegevoegd via een hopper, schroef of pomp. Vervolgens wordt het vermalen en uitgeworpen via de ejector. De maaleenheid is een 'rotor-stator systeem' met een instelbare afstand tussen het getande oppervlak (toothed mill) of de ruwe korundum maalstenen (stone mill). Door die afstand te vernauwen verkrijg je een extra fijn gemalen product.

Deze maaltechniek is interessant om te beantwoorden aan de trend van nieuwe plantaardige producten zoals notencrèmes, hummus en plantaardige drinks. Daarnaast is het een breed inzetbare, robuuste techniek die natte vaste producten omzet in gladde emulsies.

Food Pilot   Flanders' Food   Europese Unie   Agentschap innoveren en ondernemen