Projectnieuws Op zoek naar de juiste mix: duurzame substraten voor de sierteelt

01/05/2019
Sierteelt van bolvormige planten met veel bloemen in verschillende kleuren
Tot 60% van het veen in sierteeltsubstraten kan zonder kwaliteitsverlies vervangen worden door meer ecologische alternatieven.

In het Vlaio-LA project BI-O-PTIMAL-at-WORK maakt ILVO samen met KU Leuven en PCS de komende vier jaar werk van duurzame substraten voor diverse sierteeltgewassen. Doel is om de juiste witveenvervangers, bodemverbeterende middelen en geschikte gunstige micro-organismen te vinden.

Alternatieve teeltsubstraten hebben interessante eigenschappen

Sierplanten worden doorgaans gekweekt met behulp van teeltsubstraten op basis van veen. De productie van die substraten zet echter grote hoeveelheden CO2 vrij. Men schat dat het gebruik van veen voor de landbouw jaarlijks 4.5 miljoen ton CO2 wordt uitgestoten, transport over lange afstand niet meegerekend. In eerdere projecten toonden KU Leuven, PCS en ILVO aan dat tot 60% van het veen in sierteeltsubstraten zonder kwaliteitsverlies kan vervangen worden door meer ecologische alternatieven, zoals compost of beheerresten uit het natuurbeheer. Bovendien bleken die materialen ook microbiologisch interessante eigenschappen te hebben. Dat opent nieuwe mogelijkheden naar gewasbescherming. Het terugschroeven van bestrijdingsmiddelen is in de sierteelt immers geen eenvoudige zaak: niemand wil immers een sierplantje kopen dat er niet mooi uitziet. Planten hebben echter een natuurlijke afweer tegen ziekten en pathogenen: via stoffen die ze via de wortels vrijzetten, trekken ze nuttige micro-organismen aan. Die gaan dan mogelijke indringers te lijf. In de huidige, veen-gebaseerde sierteelt kan dat natuurlijke mechanisme onvoldoende zijn werk doen.

Co-creatie van substraatmengsels

Via het project BI-O-PTIMAL-at-WORK willen ILVO, KU Leuven en PC Sierteelt niet alleen de uitstoot van broeikasgassen terugdringen, maar ook de wortelomgeving voor de planten zo samenstellen dat nuttige micro-organismen de bovenhand krijgen. Daarbij wordt heel nauw samengewerkt met siertelers, producenten, verdelers, toeleveringsbedrijven … Die samenwerking is een must omdat de nieuwe substraatmengsels echt op maat van een specifieke teelt moet worden gebracht, zowel qua product zelf als qua productinformatie. Ervaringen van telers met micro-organismen zijn een belangrijke bron van informatie. Bovendien zullen deze micro-organismen toegevoegd worden aan de duurzame substraten. Het project biedt een totaalaanpak waarbij zowel aspecten van substraatkwaliteit, bodemkwaliteit en nutriëntenefficiëntie, biocontrole en teeltaanpassing aan bod komen.

Project: BI-O-PTIMAL@WORK: duurzaam telen in container en volle grond via lokale additieven met verhoogd microbieel leven als werkbare en implementeerbare innovatie voor siertelers

Looptijd: 2018 -2022

Samenwerking: KU Leuven, PC Sierteelt

Financiering: Vlaio-LA

Links: Verduurzamen van teeltsubstraten - Relevante resultaten uit vorige projecten

https://www.kuleuven.be/personeel/jobsite/jobs/55041054

Vragen?

Contacteer ons

Jane Debode

onderzoeker ILVO

Bart Vandecasteele

Expert duurzame teeltsubstraten

Ook interessant