Projectnieuws Koolstofvoorraden in de bodem

01/04/2019
Een handvol compost
Bodems die CO2 opslaan, leveren een belangrijke bijdrage aan klimaatmitigatie en –adaptatie.

Een correcte inschatting maken van de hoeveelheid koolstof in Vlaamse bodems, dat is waar ILVO, INBO en UGent naar streven in het nieuw opgestarte project C-MON. Die nulmeting is onontbeerlijk voor de evaluatie van aanpassingen in koolstofopslag in functie van klimaatmitigatie.

Nulmeting van het aantal koolstof in de bodem

Bodems die CO2 opslaan, leveren een belangrijke bijdrage aan klimaatmitigatie. Bovendien heeft het koolstofgehalte een positieve invloed op de bodemkwaliteit, wat belangrijk is voor klimaatadaptatie. Op Europees niveau zullen daarom veranderingen in koolstofopslag in de bodem in rekening gebracht bij de rapportage van LULUCF – Land Use, Land Use Change and Forestry. Om die veranderingen aan te kunnen tonen, moet er een operationeel meetnetwerk zijn én een nulmeting. Op dit moment beschikt Vlaanderen echter niet over een correcte inschatting van de hoeveelheid organische koolstof in de bodem. C-MON heeft daarom de opdracht gekregen om kritisch en objectief een finale berekening te maken van de vereisten voor een efficiënte monitoring van voorraden bodemorganische koolstof, voor alle landgebruiksgroepen (landbouw, natuur en bos en residentieel).

Strategie en monitoring

In een eerste fase worden ervaringen uit het buitenland en van bestaande Vlaamse meetnetten geëvalueerd met het oog op de nieuw op te zetten monitoring. Vervolgens wordt een strategie voor nulmeting en monitoring uitgewerkt, en het aantal meetpunten per landgebruiksgroep wordt statistisch onderbouwd. De kostprijs voor zowel de nulmeting als de verdere monitoring wordt berekend. In een tweede fase zal ondersteuning worden geboden bij het uitrollen van het meetnetwerk voor de nulmeting. Meetpunten worden vastgelegd en protocollen voor bemonstering, in situ observatie en labometing worden opgesteld.

Het uitgebouwde meetnetwerk zal objectieve en statistisch onderbouwde data opleveren over de koolstofvoorraad in Vlaamse bodems. De eerste inschatting kan dan fungeren als nulmeting voor toekomstige veranderingen na maatregelen om koolstofopbouw te stimuleren.

Project: C-MON

Looptijd: 2018-2020

Financiering: Vlaams Planbureau voor Omgeving (VPO)

Samenwerking: INBO, UGent

Vragen?

Contacteer ons

Tommy D'Hose

Onderzoeker ILVO

Ook interessant