Nieuwsoverzicht

Huidige artikelen | Categories | Zoek

Nieuwsgolf februari 2019

Een rotte appel in de mand... De schimmel Penicillium expansum en het mycotoxine patuline in appels en afgeleide producten

Toevoeging van vitamine C aan troebel appelsap verhoogt de afbraak van het mycotoxine patuline, dat blijkt uit een pas afgerond project door ILVO en het Franse INRA. Het onderzoek richtte zich op de invloed van externe factoren op de groei van de patulineproducerende schimmel Penicillium expansum en op de productie van patuline. Ook de stabiliteit van patuline tijdens verwerking en bewaring van troebel appelsap werd onderzocht.

rotte appel

Mycotoxines, toxische stoffen geproduceerd door bepaalde schimmels, kunnen de voedselveiligheid in het gedrang brengen. In het geval van appelproducten gaat het voornamelijk om de schimmel Penicillium expansum en het mycotoxine patuline. Christelle El Hajj Assaf, onderzoekster aan ILVO en INRA, ging na hoe de aanmaak van patuline wordt gereguleerd en wat de invloed is van vitamine C op de stabiliteit van patuline in troebel appelsap.

In een eerste luik van het onderzoek, uitgevoerd op het INRA-Toulouse, toonde de onderzoekster aan dat licht een invloed heeft op de morfologische ontwikkeling van de schimmel Penicillium expansum, en dat het bovendien de kolonisatie van appels en de productie van patuline vermindert. Het globale regulatorgen VeA speelt hierbij een sleutelrol.

In het tweede onderzoeksluik, uitgevoerd op ILVO, toonde de onderzoekster aan dat de afbraak van patuline verhoogt door toevoeging van vitamine C (ascorbinezuur) aan troebel appelsap geproduceerd onder lage-zuurstof-condities. Met het oog op praktijkadviezen voor de sector dienen mogelijke regulatoren voor de patulineproductie/-stabiliteit verder onderzocht te worden.

Project: Patulin, main mycotoxin of the apple industry: regulation of its biosynthetic pathway and influence of processing factors in cloudy apple juice production
Looptijd: 2015-2018
Samenwerking: INRA
Contact: els.vanpamel@ilvo.vlaanderen.be