Nieuwsoverzicht

Huidige artikelen | Categories | Zoek

Nieuwsgolf oktober 2018

ILVO toont expertise in diverse domeinen tijdens drie publieksevents dit najaar

Wat hebben Dag van de Landbouw, SuperNova en PIT met elkaar gemeen? Dat ILVO er zijn schouders onder zette met telkens een uitgekiend programma.

Tijdens Dag van de Landbouw op 16 september gingen de deuren van de compostsite in Merelbeke open voor het brede publiek. De 1.500 bezoekers konden er terecht met vragen over de beste verhouding tussen groene en bruine materialen in compost, maar ook met vragen over dierenwelzijn, klimaatvriendelijke melk, ei- en vleeskwaliteit, open ruimte, lokale eiwitten, enzovoort. Als kers op de taart konden ze een kijkje nemen in de cabine van een slimme tractor en een drone zien vliegen boven de proefvelden.

Dag van de landbouw

Amper twee weken later (29-30 september) trok ILVO met diezelfde slimme tractor naar het Eilandje in Antwerpen. In zijn spoor een leger ILVO-experten die nieuwsgierige bezoekers aan SuperNova met veel plezier een woordje uitleg gaven over innovaties in spuittechnologie, authenticiteitsonderzoek en perstechnologie. Hoe precies en plaatsafhankelijk kunnen de nieuwste spuitdoppen op basis van informatie uit dronebeelden gewasbescherming aanbrengen op aardappelplanten? Hoe kunnen de speurneuzen in het ILVO zuivellab de ware oorsprong van melk achterhalen en fout gelabelde zuivelproducten ontmaskeren? En hoe smaakt het appelsap van de toekomst, geperst onder vacuümcondities in de Food Pilot? Meer dan 35.000 bezoekers lieten het zich welgevallen op de eerste succesvolle editie van dit wetenschapsfestival.

Supernova  Pit beurs

Terug naar Gent, nog eens twee weken later (12-14 oktober), voor opnieuw een eerste editie van de PIT-beurs, die geheel in het teken stond van lekker, lokaal geproduceerd eten. Tussen de microgroenten, krekelrepen en gefermenteerde preiproducten vonden de 2400 bezoekers ook ILVO en de Food Pilot terug. Samen met het Departement Landbouw en Visserij en VLAM drukten zij de bezoekers met de neus op de feiten: Vlaanderen bezit een rijkdom aan verse groenten en fruit die op hun beurt een rijkdom aan smaak, kleur en voedingsstoffen bevatten, maar veel van die rijkdom gaat verloren tijdens de verwerking. ILVO zou echter ILVO niet zijn als het niet ook een innovatieve oplossing had: zuurstofarm persen en heel kort verhitten is voldoende voor een 6 maanden houdbaar appelsap van de toekomst.