Nieuwsoverzicht

Huidige artikelen | Categories | Zoek

Nieuwsgolf december 2017

Soja kan het zesde belangrijkste akkerbouwgewas in Vlaanderen worden

ILVO maakte onlangs nieuwe resultaten bekend over teelt-technisch en agro-economisch onderzoek rond soja in Vlaanderen. Afgelopen seizoen werden al 30 hectare commerciële soja geplant én geoogst. Met een gunstig resultaat, zeggen de betrokken bedrijven. Zij bevestigen de haalbaarheid van het geplande groeipad voor soja in Vlaanderen de komende seizoenen.

studiedag soja

Op de soja-studiedag van 23 november kregen de aanwezige kandidaat-soja-telers heel wat praktische inzichten mee. Zo ligt er al een eerste teeltgids klaar met de do’s en dont’s voor soja op het veld. Uit experimentele veldproeven bleek onder andere dat de optimale plantdichtheid varieerde tussen 35 en 65 zaden/m² en met rijafstanden tussen 17 en 50 cm. De landbouwers stellen ook veel vragen over de beste tijdstippen van zaai en oogst over bestrijdingsmiddelen en over de beste wijze om zaden te inoculeren. “Inoculeren is helemaal niet moeilijk”, zegt Joke Pannecoucque, “In een betonmolen meng je de zaden met het inoculatieproduct, meestal bestaande uit een bacteriënpoeder en een kleefstof.” De beginnende Vlaamse sojazaden-sector kiest ervoor om de zaden niet-geïnoculeerd te verkopen. Dat betekent dat de akkerbouwers de zaden zelf moeten coaten met de Rhizobium bacteriën die uiteindelijk, in goede symbiose met de plant, de stikstofknobbeltjes rond de wortels zullen aanmaken. Hoe meer van die knobbeltje hoe beter de groei. Soja is een vlinderbloemige die stikstof uit de lucht haalt om het vervolgens te gebruiken als groeibevorderaar.

Met de reeds opgebouwde teeltkennis gingen in 2017 de eerste 5 Vlaamse akkerbouwers aan de slag op 30 ha soja. Of soja de komende jaren verder uitgroeit tot een succesvolle teelt zal vooral afhankelijk zijn van de rendabiliteit voor de landbouwers. “Stel dat er momenteel gemiddeld 3 ton /ha wordt geoogst en dat een prijs verkregen wordt van €500/ton, dan is soja een interessant gewas voor een vrij beperkt aantal landbouwers” zegt Jef van Meensel. Als derde teelt in zandbodem kan soja wel een rendabel alternatief zijn voor bijvoorbeeld korrelmaïs of triticale. Heel wat factoren zullen de rendabiliteit beïnvloeden in de komende jaren: hoeveel gaat er van de nu-contractueel-afgesproken prijs af in een meer concurrentiële markt? Hoeveel opbrengststijging kunnen boeren verkrijgen via betere sojarassen en geoptimaliseerde teeltkennis? En hoe sterk is de prijsconcurrentie van de klassieke akkerbouwgewassen? ILVO voorspelt dat soja kan evolueren naar het zesde belangrijkste akkerbouwgewas in Vlaanderen, met een areaal dat naar de 8% evolueert.

Project: Sojateelt in Vlaanderen: rijp voor de praktijk?!
Samenwerking: KU Leuven – Campus Geel en Inagro als partners, co-financiering via Alpro, Agrifirm, AVEVE, BEMEFA, Boerenbond en Colruyt
Financiering: IWT LA
Links: de video’s met presentaties zijn binnenkort digitaal via het YouTube kanaal van ILVO
Contact: Joke.Pannecoucque@ilvo.vlaanderen.be