Nieuwsoverzicht

Huidige artikelen | Categories | Zoek

Nieuwsgolf oktober 2017

85 jaar veredeling bij ILVO

Afgelopen september vierde ILVO 85 jaar plantenveredeling. Tijdens de viering werd met trots teruggeblikt, maar werden ook de toekomstplannen uit de doeken gedaan. In totaal leverde het werk van de veredelaars al zo’n 250 rassen op, waarvan er vandaag 124 verkocht worden door 35 bedrijven wereldwijd. Nieuwe thema’s zijn onder meer droogteresistente gewassen zoals sorghum, schimmelresistentie bij buxus, meervoudige plaagresistentie bij aardappels, vroegrijpe soja met een hoog eiwitgehalte en de ontwikkeling van de teelt van quinoa.

85 jaar veredeling

ILVO startte in 1932 (het instituut heette toen Rijksstation voor Plantenveredeling) als pionier in Europa met de veredeling van gras en klaver. Na de tweede wereldoorlog kwam daar selectie in de sierteelt bij. Intussen is ILVO een van de enige publieke veredelingsinstituten in de wereld, terwijl destijds zowat elk land er één had. Dat is te danken aan het feit dat ILVO steeds de nieuwste technieken heeft gebruikt en zich heeft toegelegd op kleinere gewassen en nieuwe teelten, die niet door de grote zadenhuizen worden aangeboden. Op die manier heeft het een unieke positie ingenomen in de sector.

ILVO is erin geslaagd een 250-tal rassen op de markt te brengen, waarvan er vandaag 124 verkocht worden door 35 bedrijven wereldwijd. En dat op ‘slechts’ een 200-tal hectare proefvelden. 2016 was overigens een erg succesvol jaar voor de veredelaars, met 15 nieuwe rassen op de rassenlijst die bovendien allemaal topcijfers kregen. Thema’s waarop het team momenteel werkt, zijn onder meer droogteresistente gewassen zoals sorghum, schimmelresistentie bij buxus, meervoudige plaagresistentie bij aardappels, vroegrijpe soja met een hoog eiwitgehalte, enzovoort. Ook enkele oude bekenden worden opnieuw onderzocht: klavers en voederbieten. Helemaal nieuw daarentegen is quinoa, een gewas waarvoor de veredeling momenteel voorbereid wordt. Ook na 85 jaar is veredeling dus nog steeds een beroep met toekomst.

Ter gelegenheid van de viering werd een brochure gemaakt: “ILVO veredeling anno 2017: een branche met veel takken”. Deze brochure biedt een overzicht van technieken, biotoetsen, veredelingsaspecten, en rassenevaluaties die momenteel op het ILVO worden toegepast.

85 jaar veredeling werd ook gefilmd:

Contact: Kristiaan.VanLaecke@ilvo.vlaanderen.be