Water beheerst de dagen van menige landbouwer en onderzoeker tijdens deze droge zomer, zo ook op het ILVO. Waar vinden we genoeg drinkwater voor onze varkens bij een schaarste? Doet Vlaamse soja het wel goed onder deze omstandigheden? En wat als het water dan plots met bakken uit de hemel komt, hoe voorkomen we erosie? Over water en nog veel meer: de zomereditie van de Nieuwsgolf. Veel leesplezier!
Heet van de naald
Eerste Vlaamse soja binnenkort geoogst
Alpro, AVEVE, het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) en het Departement Landbouw en Visserij hebben samen de schouders gezet onder de Vlaamse teelt van soja voor de voedingssector. Een vijftal landbouwers behoren tot de pioniers die in Vlaanderen van start gaan met de professionele sojateelt. Voor dit jaar wordt hun gezamenlijke sojaoogst al geschat op 100 ton.
Erosie bestrijden bij de teelt van groenten en maïs: project GOMEROS bouwt verder op de overtuigende resultaten van het eerste proefjaar
Hoe voorkom je erosie op percelen met maïs en groenten? Hoe zorg je ervoor dat water, bodem, voedingsstoffen en fytoproducten niet gaan afstromen? Het project GOMEROS onderzoekt in nauwe samenwerking met landbouwers hoe teelttechnieken aangepast kunnen worden zodat gewasrendement behouden blijft én erosie effectief wordt aangepakt.
Gluren bij de buren/boeren? Agroforestry over de grenzen heen.
Landbouwers de mogelijkheid bieden om vragen en ideeën over agroforestry uit te wisselen over de grenzen heen, dat is de opzet van het project AFINET. In verschillende regio’s, waaronder Vlaanderen, zal daartoe een Regionale Agroforestry Innovatiegroep opgericht worden.
Selectiviteitsaanpassingen in de visserij: project DiscardLess stelt catalogus van factsheets voor
Welke selectiviteitsaanpassingen zijn er mogelijk in de visserij? Welke werden al getest, en met welk resultaat? Binnen het Europese project DiscardLess werkt ILVO mee aan een dynamische catalogus van factsheets per type selectiviteitsaanpassing. Zo vinden vissers de juiste informatie om hun vistuig aan te passen aan de specifieke vangst- en quotabeperkingen die zij ondervinden.
Yam zonder aaltjes! Diversiteit en karakterisering van plantenparasitaire nematoden geassocieerd met yam in West-Afrika, met een nieuwe methode voor snelle resistentiescreening.
Een inventaris van de aaltjesproblematiek bij yam in West-Afrika en een aangepaste screeningstechniek voor resistente variëteiten, dat is het resultaat van het doctoraatsonderzoek van ILVO-UGent onderzoeker Yao A. Kolombia. Daarmee zet hij de eerste stap naar inperking van de gewasverliezen (tot 78%) bij de teelt van dit Afrikaanse basisvoedsel.
Meer ruimte voor agro-ecologie in landbouwopleidingen
‘Agro-ecologie’ is een nog vrij onbekend en moeilijk te vatten begrip, ook voor landbouwers. Dat blijkt uit onderzoek dat ILVO in opdracht van het Departement Omgeving gedurende twee jaar uitvoerde. Om de kennis over agro-ecologie en de praktische toepassing bij huidige en toekomstige landbouwers te vergroten, zijn maatregelen nodig, zowel in het onderwijs, de sector als de maatschappij. Zo is er nood aan lesvormen gebaseerd op ervaringsleren, en aan lerende netwerken om docenten te begeleiden en uitwisseling te stimuleren. Bovendien moet samenwerking tussen de verschillende actoren gestimuleerd worden om versnipperde kennis, expertise, budgetten en initiatieven te bundelen. Ten slotte is een bredere bewustmaking van de maatschappij noodzakelijk over wat agro-ecologie precies inhoudt en wat de troeven van dit landbouwmodel zijn.
Alternatieven voor onverdoofde castratie van biggen: een Europese stand van zaken
Castratie onder verdoving is een bekende procedure met een gekend eindproduct. De productie van intacte beren of immunocastraten kan goedkoper uitvallen, maar wordt belemmerd door twijfels over marktacceptatie. Dat blijkt uit de resultaten van het CASTRUM-project, een Europees project dat de toepassing van alternatieven voor onverdoofde castratie evalueerde op vlak van dierenwelzijn, vleeskwaliteit, en praktische en economische haalbaarheid.
In de startblokken
Kostbaar water. Diepdrainagewater als drinkwaterbron voor varkens
Kan diepdrainagewater op varkensbedrijven een alternatieve bron van drinkwater zijn? Om een antwoord te zoeken op die vraag voeren ILVO en Inagro proeven uit met biggen, volgen ze overgeschakelde bedrijven op en evalueren ze mogelijke behandelmethodes voor het water.
Voederconversie van Vlaamse varkens opnieuw laten dalen
Het voeder heeft een aandeel van 50 tot 70% in de kosten voor het afmesten van vleesvarkens. Voor varkenshouders komt het er dus op aan om met zo weinig mogelijk voeder zo veel mogelijk kilo’s varken te produceren. Dit wordt nog belangrijker in periodes met hoge voederprijzen. ILVO en UGent zetten met een nieuw onderzoeksproject in op het verder verbeteren van de voederconversie bij vleesvarkens, d.i. het aantal kilo’s voeder per aangewonnen kilo lichaamsgewicht.
Naar meer smaak en kwaliteit in Vlaams varkensvlees
Wat is het effect op vleeskwaliteit van eindbeerlijn en vaccinatietijdstip bij immunocastratie? Is het mogelijk om een snelle detectiemethode te ontwikkelen om de kwaliteit op een objectieve manier te beoordelen? Wat zijn de noden en wensen van stakeholders in de varkenssector omtrent eet- en/of vleeskwaliteit? Via een 4-jarig onderzoeksproject willen ILVO en de Universiteit Gent een antwoord zoeken op deze vragen. Uiteindelijk doel: de eet- en vleeskwaliteit van het huidig aanbod varkensvlees in Vlaanderen verbeteren.
Ammoniakreducerende maatregelen in de praktijk: GoedGePASt
Zijn de maatregelen op de PAS-lijst algemeen gekend? Zijn ze praktisch haalbaar? Waar is nog winst te boeken? ILVO, Inagro, het Innovatiesteunpunt en de Hooibeekhoeve bouwen verder op hun ervaring met het tweede demoproject voor melkvee- en vleesveehouders.
Kip in ’t groen? Duurzame combinaties van plantaardige teelten met uitloop voor bio pluimvee
Het lopende onderzoek rond de teelt van korteomloophout in de uitloop van kippen krijgt een nieuwe dimensie met het project LegComBio. Daarbij gaan ILVO en het Proefcentrum Pamel onderzoeken hoe eenzelfde perceel landbouwgrond efficiënter en duurzamer benut kan worden door het doordacht combineren van plantaardige teelten met uitloop voor (biologisch gehouden) pluimvee.
Hygiëne in grootkeukens. Vergelijking van metagenoom analyses en klassieke microbiologie voor de karakterisering van microbiële flora op oppervlakten, handen en in levensmiddelen teruggevonden bij verschillende types grootkeukens.
Hygiëne-inspecties in grootkeukens vormen een belangrijke schakel in de preventie van uitbraken van bacteriële voedselvergiftigingen bij de mens. Maar, de karakterisering van de aanwezige bacteriële flora op basis van klassieke microbiologie schiet daarbij soms tekort. Daarom onderzoekt het ILVO, samen met de Universiteit van Luik (Ulg) en op vraag van het Federaal Voedselagentschap (FAVV) in hoeverre metagenoom-analyse bijkomende informatie kan opleveren bij hygiëne-inspecties.
De tafel plakt, of niet? Beïnvloeding van het kleefgedrag van roestvrij staal (RVS) door chemische en fysische oppervlaktebehandeling voor preventieve of curatieve behandeling van fouling en biofilms.
Een vermindering aan oppervlaktevervuiling en biofilmvorming op roestvrij staal heeft positieve effecten op zowel de houdbaarheid van voedingsmiddelen als op de productiekosten ervan. Daarom heeft ILVO, samen met UGent, KU Leuven, SIRRIS en een consortium van bedrijven het project CLEANSURFACE opgestart. Daarbij wordt de effectiviteit van oppervlaktebehandelingen, innovatieve coatings en aangepaste reinigings- en desinfectieprocessen onder de loep genomen.
In de kijker
- ILVO opendeurt met zijn veldproeven! Wees WELKOM!
De derde grote OPEN VELDDAG van ILVO, op 7 september 2017 van 13u tot 15u, staat in het teken van 85 jaar VEREDELING op ILVO.
Heel wat nieuwigheden: paardenbloem, miscanthus, goudsbloem, Festulolium, luzerne, maar natuurlijk ook klaver, soja, grasveredeling, voederbiet, sierteelt, quinoa en nog veel meer.
Start- en eindpunt: ILVO, Burg. Van Gansberghelaan 109 Merelbeke
- Persbericht 17 juli 2017: Europese studie bevestigt eerdere Vlaamse onderzoeksresultaten: minder antibiotica op varkensbedrijven kan zonder gevaar voor de economische return
- Persbericht 7 juli 2017: Hoe kunnen we sneller overschakelen van een fossiele economie naar een bio-economie? Jonge onderzoeker ontwikkelt organisatiesysteem voor gerichte innovatie.
- Persbericht 7 juli 2017: Warm weer geeft meer coloradokevers
- Persbericht 29 juni 2017: Meer ruimte voor agro-ecologie in landbouwopleidingen
- Rurale sociologie van in Vlaanderen tot in Polen
- Aaltjes beheersen met groenbedekkers?! Groentetelers gezocht die willen participeren in het onderzoek.
- Persbericht 13 juni 2017: Hoogwaardige toepassingen in de maak voor tomatenoverschotten en witloofwortels. Nieuwe technologieën én kennis over samenstelling van reststromen effenen het pad voor kringloopeconomie in de praktijk.
- Persbericht 23 mei 2017: Het ontstaan van de plastisfeer: bacteriën in zee vinden een nieuwe leefwereld op plastic afval
- Persbericht 23 mei 2017: De bacteriële gemeenschap rond plantenwortels kan gestuurd worden met het oog op sterke groei en gezonde planten
- Persbericht 22 mei 2017: Kick-off & persconferentie: Noordzee Aquacultuur. Mosselen, zeewier, oesters en sint-jacobsschelpen van eigen (zee)bodem? Vlaamse aquacultuur neemt een vliegende start met twee geïntegreerde proefprojecten.
- 18 mei: “Dag van de plantenfascinatie”. Maïs en zijn minions: hoe microscopisch bodemleven landbouwgewassen helpt groeien
- Persbericht 16 mei 2017: Bladvlekkenziekte bij planten van de aronskelkfamilie. Fundamentele kennis over stamboom van de ziekteverwekkers en hun specialisatie voor bepaalde waardplanten laat meer gerichte opsporing en bestrijding toe
- Afvalstromen uit zee: Europees project Blueshell gaat op zoek naar bioactieve stoffen in schelpen en schalen van mosselen, krabben en garnalen
- Persbericht 21 april 2017: Natuurlijke ventilatie in melkveestallen laat zich niet zo makkelijk modelleren. Accurate metingen van ventilatiedebiet vergen nog steeds veel tijd en geld.
- Recreatieve zeevissers houden vanaf 1 april vrijwillig gegevens over vangsten bij