Nieuwsgolf juni 2018

Van veredeling van rozen tot het verminderen van antibioticagebruik bij varkens, van duurzame teeltsubstraten tot innovatieve spuittechnologie, van gecombineerde zeewierkweek tot monitoring van melkvee. ILVO-onderzoekers geven het beste van zichzelf in alle facetten van landbouw, visserij en voeding, en dat willen ze u ook laten zien. U bent van harte uitgenodigd om een kijkje te nemen achter de schermen van ILVO-onderzoek tijdens de Dag van de Landbouw op 16 september 2018.

In het oog springende resultaten

Nieuw roosgenoom biedt inzicht in diversiteit en belangrijke bloem- en bloeikenmerken

Old BlushEr is opnieuw een belangrijke stap gezet in het genetisch onderzoek van de roos. Amper een maand nadat een eerste team onderzoekers het genoom van de roos ontrafelde en genen kon koppelen aan geur- en kleurvariatie, slaagde een tweede team wetenschappers erin hetzelfde te doen voor doorndensiteit en belangrijke bloem- en bloeikenmerken.Waarom landbouwers samenkomen en –blijven voor een verduurzamingsinitiatief, en hoe er ze succesvol meerwaarde uit halen
koolzaadDat je meer leert uit een netwerk als je intrinsiek gemotiveerd bent, dat wisten we al. Nu weten we dat dit ook geldt voor verduurzaming in groep in de landbouw, zegt Laure Triste (ILVO-UGent) in haar doctoraat. Als je tegelijk autonomie, competentie en echte onderlinge verbondenheid kan bevorderen heb je een grote kans op succes.

Advies van dierenarts heeft bewezen bedrijfseconomische meerwaarde. Diergerichte meetsystemen ook.

laarzenDe economische meerwaarde van een diergericht meetsysteem kan verhoogd worden door reeds tijdens de technische ontwikkelingsfase de economische doorlichting meteen mee in rekening te nemen. Ook diergeneeskundig advies kan een positief verschil leveren. Maar zulk een diergezondheidsmodel waarin een veehouder betaalt voor coaching is in Vlaanderen op heden nog moeilijk. Dat concludeert Cristina Rojo-Gimeno (ILVO-UGent) in haar doctoraat over de rol van data en advies.

In de startblokken

Innovatieve spuittechnieken voor gewasbeschermingsmiddelen. Netwerk INNOSETA opgestart.

InnosetaInnovatieve spuittechnieken bekend maken aan landbouwers en noden van landbouwers bekend maken aan productontwikkelaars, dat is het doel van het nieuw opgestarte project INNOSETA. Dat gebeurt via een online databank, enquêtes, lokale workshops en internationale evenementen.

Aardbei op een bedje van garnaal. Opwaardering van reststromen uit de land- en tuinbouw, agrovoeding en visserij

Horti-BlueCTeeltsubstraten voor aardbei en tomaat in serres duurzamer te maken, dat is het doel van het Interreg 2 Zeeën project Horti-BlueC. Hiervoor worden producten op basis van reststromen uit agro-, agrovoeding- en visserij-activiteiten gebruikt, zoals compost, plantenvezels, biochar en chitine.

Een nieuw teeltsysteem voor bio volleveldsgroenten

veldDe partners van SUREVEG gaan op zoek naar nieuwe, gediversifieerde en intensieve teeltsystemen voor biologische volleveldsgroenten. Deze worden ontwikkeld met oog op meer biodiversiteit en efficiënter gebruik van hulpbronnen. De focus ligt op strokenteelt en op het gebruik van plantaardige reststromen als bodemverbeteraar en als meststof.

ILVO neemt deel aan Dag van de Landbouw

Zondag 16 september 2018 organiseren Boerenbond en Landelijke Gilden voor de 36ste keer de Dag van de Landbouw.
U bent van harte uitgenodigd om een kijkje te nemen achter de schermen van ILVO-onderzoek.
Meer info via http://www.dagvandelandbouw.be/deelnemers/ilvo

Dag van de landbouw

Vindt jouw thesis de weg naar de Vlaamse biosector? Doe mee en win €500!

NOBL thesisprijsNOBL reikt voor de eerste maal een prijs uit voor de beste bachelor- of masterproef rond agro-ecologie en biolandbouw en –voeding. De prijs wordt uitgereikt aan een student afgestudeerd als master of als professionele bachelor aan een Vlaamse onderwijsinstelling in het promotiejaar 2018. Dankzij ILVO is aan de prijs een waarde van €500 verbonden. Meer info op http://www.nobl.be/thesisprijs

 

Agenda

In de kijker

Film

 • Geofish
  Het geheel van de Belgische visgronden wordt in interactieve kaarten gegoten in dit ILVO-project. Dit filmpje toont hoe de interactieve kaarten werken, met een vraag naar input van de sector.
  https://youtu.be/cPYfacVFEdk
 • Mavitrans
  De Vlaamse visserij is volop in evolutie. De rode draad daarbij is het streven naar een meer duurzame sector. Het moet een ecologisch verantwoorde sector worden, die economisch rendabel is en waarin mensen werken die zich goed voelen in hun job.
  https://youtu.be/SvgE_SA2jM8
 • Value@Sea
  Value@Sea onderzoekt de mogelijkheden van een gecombineerde kweek van verschillende soorten op één site. Wordt dit een economisch én ecologisch succesverhaal?
  https://youtu.be/VbHuzQpxVFI
 • Edulis
  In het project Edulis, kijken onderzoekers naar mosselkweek tussen de windturbines. Edulis, samen met Value@Sea, maken deel uit de consortium “Noordzee Aquacultuur”.
  https://youtu.be/gbWNNiXjhzE
 • Monicow
  In het imec.icon-project MoniCow werden belangrijke stappen gezet richting een efficiëntere monitoring van melkvee.
  https://youtu.be/cw1Ck6Mj30o