Archief nieuwsbrieven

 • Nieuwsgolf juni 2019
 • Nieuwsgolf mei 2019
 • Nieuwsgolf april 2019
 • Nieuwsgolf februari 2019
 • Nieuwsgolf december 2018
 • Nieuwsgolf november 2018
 • Nieuwsgolf september 2018
  Maken we in de toekomst vinaigrette met pompoenpitolie? Zullen we groenten kunnen kweken zonder te ploegen? Zullen alle vissoorten in zee even goed beschermd zijn? En gaan we het hoofd kunnen bieden aan herhaalde droogteperiodes? Via onderzoek en innovatie werken we aan een duurzame toekomst. Ontdek de wereld van morgen ook tijdens Supernova Expedition op 29 en 30 september in Antwerpen. ILVO exposeert met food en agrotechnische innovaties.
 • Nieuwsgolf juni 2018
  Van veredeling van rozen tot het verminderen van antibioticagebruik bij varkens, van duurzame teeltsubstraten tot innovatieve spuittechnologie, van gecombineerde zeewierkweek tot monitoring van melkvee. ILVO-onderzoekers geven het beste van zichzelf in alle facetten van landbouw, visserij en voeding, en dat willen ze u ook laten zien. U bent van harte uitgenodigd om een kijkje te nemen achter de schermen van ILVO-onderzoek tijdens de Dag van de Landbouw op 16 september 2018.
 • Nieuwsgolf mei 2018
 • Nieuwsgolf maart 2018
  Het is nog even wachten op het zaai- en plantseizoen, maar net als in landbouwbedrijven, tuinbouwbedrijven en stadsmoestuinen wordt er op ILVO druk gepland en overlegd over bemesting, variëteiten en dreigende insectenplagen. De recente onderzoeksresultaten zijn daarbij sterk richtinggevend. In de visserij is het paaiseizoen wel al aangebroken, maar de metingen, het technische onderzoek en het ontwerp van modellen gaan onverminderd voort. Veel leesplezier met deze bijna-lente-Nieuwsgolf.
 • Nieuwsgolf december 2017
  De eerste sneeuw is gevallen, maar van een winterslaap is er op ILVO geen sprake. Integendeel! In deze nieuwsbrief vindt u dan ook een greep uit onze winterse rapporten, publicaties, plannen en studiedagen. Wij wensen u veel leesplezier en een prettige eindejaar!
 • Nieuwsgolf oktober 2017
  De oogst is zo goed als binnen, tijd dus om een balans op te maken. Hoe is de kwaliteit van de soja? Is ons maïsareaal groot genoeg om ons melkvee te voeden? Welke reststromen bevatten nog nuttige bioactieve stoffen? Deze Nieuwsgolf biedt je een greep uit onderzoeksresultaten en nieuw opgestarte projecten. ILVO probeert de mooiste en meest relevante resultaten van zijn onderzoek niet alleen neer te schrijven, ze worden ook meer en meer gevisualiseerd. Met een eigen filmploegje. In deze editie vind je alvast beeld over 85 jaar veredeling, het onderzoeksproject I-Love-T, de studiedag Cringloop Collectief, de studiedag Pluimvee en onze nieuwe dienstverlening rond biestmelk.
 • Nieuwsgolf zomer 2017
  Water beheerst de dagen van menige landbouwer en onderzoeker tijdens deze droge zomer, zo ook op het ILVO. Waar vinden we genoeg drinkwater voor onze varkens bij een schaarste? Doet Vlaamse soja het wel goed onder deze omstandigheden? En wat als het water dan plots met bakken uit de hemel komt, hoe voorkomen we erosie? Over water en nog veel meer: de zomereditie van de Nieuwsgolf. Veel leesplezier!
 • Nieuwsgolf april 2017
  Het is lente! ILVO rolt de tractors buiten, zet het zaaigoed klaar en ontfermt zich over kalfjes, biggen en kuikens. Intussen blijven de laboratoria op volle toeren draaien, worden er internationale netwerken gevormd en hoogwaardige wetenschappelijke publicaties geschreven. Lees er alles over in deze Nieuwsgolf!
 • Nieuwsgolf januari 2017
  Bij de overgang naar het nieuwe jaar blikken we terug op recente prestaties en kijken we vooruit naar nieuwe uitdagingen. ILVO blijft werken aan gezonde voeding, sierplanten zoals we ze graag zien, een efficiënte en duurzame productie van vlees en groenten, een leefbare visserij en nog veel meer. Onze beste wensen voor 2017 en veel leesplezier!
 • Nieuwsgolf november 2016
  ILVO-onderzoek volgt het ritme van de seizoenen. Van zomer naar herfst, van buitenloopkippen en graslandschappen naar gele mosterd en nieuw aangeplante bomenrijen. U leest in deze editie van de Nieuwsgolf hoe elk onderwerp tot in de diepte wordt uitgespit.
 • Nieuwsgolf mei 2016
  Het is alweer de week van de IJsheiligen, de laatste stuiptrekkingen van de winter zijn gepasseerd. Wij presenteren in deze nieuwsbrief resultaten van recent afgelopen en nieuw opgestart onderzoek, maar duiken intussen ook met overgave het veld in. Welk onderzoek we daar uitvoeren kan je zelf komen bekijken op de Open Velddag (14 juni). Tot dan!
 • Nieuwsgolf maart 2016
  Maartse buien en aprilse grillen op het ILVO, want het regent interessante onderzoeksresultaten en veelbelovende nieuwe onderzoekslijnen! Gezonde en duurzame voedselproductie is hét thema van deze nieuwsbrief, met aandacht voor het welzijn van productiedieren en de kwaliteit van het milieu, maar ook voor bedrijfsvoering, vermarkting en de mening van de landbouwer.
 • ILVO Nieuwsgolf oktober 2015
  Van Polyphagotarsonemus tot Serratia, van plattelandsontwikkeling tot proteolyse, van kramppuls tot roller-crimper… Achter deze ronkende termen ontdek je levende organismen, reële processen en innovatieve technieken die de voorbije maanden door ILVO-onderzoekers werden onderzocht of ontwikkeld. Vragen? Opmerkingen? Laat het ons weten via mail, Facebook of Twitter !
 • ILVO Nieuwsgolf juli 2015
  Wist je dat de hoeveelheid genetisch materiaal bij rozen een invloed heeft op hun stressbestendigheid? Dat de melkproductie wordt gemodelleerd met intelligente algoritmes? Dat gewasbescherming tot op de druppel kan afgestemd worden via cameratechnieken? Dat vissen soms last hebben van zweren? Ontdek in deze zomerse Nieuwsgolf een heleboel recente ILVO-onderzoeksresultaten en nieuw opgestarte onderzoekslijnen. Veel leesplezier!
 • Thema-nieuwsgolf 'Genomics' - april 2015
  ILVO heeft een jaar geleden het “Genomics Platform” gelanceerd. Meer dan dertig onderzoekers uit verschillende disciplines werken samen om Next Generation DNA Sequencing (NGS) technologieën en bioinformatica toegankelijk te maken, mét resultaat. In deze thematische Nieuwsgolf tonen we een greep uit de waaier aan onderzoek dat daardoor een grote stap vooruit heeft kunnen zetten. Van verbeterde plantenziekteweerbaarheid tot biodegradatie van marien plastic afval, van antibioticaresistentieontwikkeling tot de reductie van methaanuitstoot, van voedselveiligheid tot GMO detectie, van chromosoomstudies tot moleculaire merkers voor bloemkleur, plantarchitectuur en celwandverteerbaarheid, van invasieve soorten tot nieuwe strategieën voor veredeling... Uiteenlopende studies die één ding gemeen hebben: genomics. Blader door de onderzoeksresultaten en laat u verbazen door de toepassingsmogelijkheden. Meer weten? Contacteer de coördinator of kijk op www.ilvogenomics.be
 • ILVO Nieuwsgolf januari 2015
  De overgang van oud naar nieuw is in vele gevallen ook een start- of afsluitmoment van ILVO-onderzoeksprojecten. In deze Nieuwsgolf kan u dan ook nalezen welke belangrijke onderzoeksresultaten werden geoogst eind 2014 en welke nieuwe doelstellingen we in het prille begin van 2015 hebben gezaaid. Spartelende platvissen, cosmetica uit de zee, gezonde voeding en fris ruikende varkens. Laat de lente nu maar komen…
 • Thema-Nieuwsgolf 'Bodem, nutriënten en compost'   
  Deze thematische nieuwsgolf belicht de belangrijkste resultaten van het onderzoek rond duurzaam bodembeheer, beheer van nutriënten en organische stof, compostering en compostgebruik dat de afgelopen jaren bij ILVO, samen met diverse partners, werd uitgevoerd. Deze resultaten werden voorgesteld tijdens CriNglooP Collectief op donderdag 9 oktober 2014.
 • ILVO Nieuwsgolf oktober 2014
  Nu de herfst in het land is, maken we met deze Nieuwsgolf de balans op van een mooie en wetenschappelijk productieve zomer. Suikersiroop zónder toxines voor onze honingbijen, efficiënt boerderijmanagement, meer dierenwelzijn, vernieuwende technieken in de voedselproductie en plantenveredeling, én een nieuwe melkveestal die kansen biedt voor hoogstaand toekomstig onderzoek. Dat belooft!
 • ILVO Nieuwsgolf juni 2014
  Boeiende nieuwe projecten rond minder methaan in de  kalverpens, optimaal slachtgewicht van (o.a.) intacte beren, CT-scans van voedingsproducten, STEC, kippenwelzijn ... Twee onderzoeksplatforms die de slagkracht van ILVO versterken (genomics en meet@all), en resultaten over grasland, zeugen, inkt op voedingsverpakkingen, antibioticaresistentie en nog veel meer.
 • Thema-Nieuwsgolf 'ILVO op zee'
  In deze thematische nieuwsgolf kunt u pootjebaden in het onderzoek van ILVO-Visserij. Lees hier ondermeer over teruggooi, visbestanden, elektrisch vissen, zand in de branding, de ruimtelijke ordening van onze wateren…. en een vreemde kwal in de bijt.
 • ILVO Nieuwsgolf oktober 2013
  Goeie eieren voor je geld. Varkensvlees zonder nare geurtjes tussen de kiezen. Beter voeder in de maïskuil. Vruchtbaar netwerken in de sierteelt. Hete hangijzers in een duurzame fruitteelt. Het zijn allemaal kwesties die onze onderzoekers momenteel bezighouden.
 • ILVO Nieuwsgolf juli 2013
  Wist u dat… genen op chromosomen via innovatieve technieken beter zichtbaar kunnen gemaakt worden? Dat hitte-behandeld en geformoleerd sojaschroot een serieuze besparing kan zijn voor onze veetelers? En dat er nieuw leven mogelijk is voor onze grijze garnaal? U leest er meer over in deze aflevering van onze Nieuwsgolf. Van de Vlaamse fruitgaarden tot de akkers in Malawi en Zambia, van waterkolom tot varkensstal, van spiraalfilter pers tot centrifugaalstrooier: ga mee op verkenning in de breedte en diepte van ons onderzoek.
 • ILVO Nieuwsgolf maart 2013
  In het kielzog van de (hopelijk) laatste sneeuw van de winter 2012-2013 stellen wij u een aantal nieuwe en afgewerkte ILVO-projecten voor. Goed bodembeheer, kippen op de weg, het belang van propere stallen en lessen in duurzaamheid: het zijn maar een paar onderwerpen waarover u meer kunt lezen in deze aflevering van onze Nieuwsgolf. Een goed begin van uw en onze lente!
 • Thema-Nieuwsgolf ‘Een platform voor bio’ - Onderzoek & biologische landbouw in Vlaanderen
  Onderzoek en kennisuitwisseling zijn belangrijk voor de innovatiekracht van de biologische sector. Als algemeen platform voor het delen van informatie, ideeën en ervaringen over onderzoek voor de biologische landbouw en voeding in Vlaanderen, wil het Netwerk Onderzoek Biologische Landbouw & voeding (NOBL ) hiertoe bijdragen. In de onlangs verschenen publicatie De biologische landbouw in Vlaanderen wordt, n.a.v. de tweede NOBL-studienamiddag op 6 december 2012, het onderzoek tussen 2011 en 2012 in de kijker gesteld.
 • ILVO Nieuwsgolf december 2012
  Kringlopen beter sluiten, reststromen indammen, ongeoorloofde insluipers opsporen, woekeren met energie en gewoonweg de azalea in uw woonkamer er frisser en mooier doen uitzien: het zijn maar een paar aandachtspunten uit ons voorbije, lopende en nieuwe onderzoek waarover u meer kunt lezen in deze aflevering van onze Nieuwsgolf. Bij deze wensen wij u alvast het allerbeste en allerduurzaamste voor 2013. Veel leesgenot en tot aan de andere kant van 2012.
 • ILVO Nieuwsgolf november 2012 - Proeven van ons onderzoek: ILVO & voeding
  Ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van het landbouwonderzoek vanuit de overheid zette het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) de deuren open op de Open Bedrijvendag van 7 oktober jl. Enkele motto’s daarbij waren: lab tot lepel, vee tot vork, mossel tot mes, teelt tot tafel, bodem tot bord. Zij demonstreren de diepte en vooral de breedte van het ILVO-onderzoek. Als het op voeding aankomt, beperkt ons onderzoek zich immers niet tot de akker, de stal, de serre of de zee. Wij gaan ook in onze labo’s en Food Pilot op zoek naar hoe het gezonder, veiliger, lekkerder en vernieuwender kan. In deze Nieuwsgolf maakt u dus kennis met een greep uit ons recent onderzoek voor wat op uw bord terechtkomt. Lees smakelijk!