Pers en media

ILVO persbericht - donderdag 24 september 2020

Schol, vis van het jaar 2020

Schol wordt door VLAM uitgeroepen tot vis van het jaar 2020. Het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek ILVO gaf daarvoor een positief advies op basis van de status van de visbestanden en de positieve evolutie in de visserij. De schol aangevoerd door onze vissers komt namelijk vooral uit de Noordzee, het Skagerrak en het Engels Kanaal, en die bestanden verkeren in goede gezondheid, met een goede voortplantingscapaciteit en een visserijdruk op duurzaam niveau.

In het Engels Kanaal is nog vooruitgang te boeken: in het oostelijke gedeelte is er nog een hoog percentage aan bijvangst van ondermaatse schol, en in het westelijke gedeelte wordt het duurzaamheidsniveau nipt gehaald. Toch is er geen gevaar voor overbevissing, aangezien de visserij-inspanning algemeen afneemt, de quota gerespecteerd worden en het aandeel van duurzamere visserijtechnieken toeneemt.

Schol - vis van het jaar 2020Foto bron: VLAM https://www.lekkervanbijons.be

Wetenschappelijke benaming: Pleuronectes platessa
NL: Europese schol, pladijs
FR : plie d'Europe
UK : European plaice
DE : Europäische Scholle

 

 

Leefgebied

Schol komt voor in de Noordoost-Atlantische Oceaan van de Noordzee, de Oostzee tot het westelijke deel van de Middellandse zee.

leefgebied Schol

Verspreidingsgebied van schol (bron: fishbase.org)

Herkenning en biologie

De huid van schol is glad en de zijlijn boven de borstvin is vrijwel recht. De oranjerode vlekken op de donker gekleurde bovenkant zorgen er voor dat schol gemakkelijk te onderscheiden is van andere platvissen.

Afhankelijk van de stock duurt het voor een mannelijke pladijs 2 tot 6 jaar om geslachtsrijp te worden. Vrouwtjes doen er 3 tot 7 jaar over en meten dan ongeveer 30 cm. De voortplanting vindt plaats in verschillende periodes van het jaar, afhankelijk van de stock waartoe de schol behoort. Voor de Noordzee is dat van januari tot april. Tussen januari en april is schol uit de Noordzee erg mager en smaakloos, omdat ze dan paait. Vanaf mei-juni zit de pladijs er terug goed in het vlees. Vrouwtjes kunnen tot 24 jaar oud worden, mannetjes maar maximaal 12 jaar oud.

Lees het volledige persbericht