Pers en media

Nieuwtje - maandag 9 december 2019

Sojateelt in opmars

Op de werktuigendagen eind september ging ILVO samen met Arvesta op zoek naar “sojapioniers”; een groep landbouwers met een flinke portie lef die de uitdaging wilden aangaan om voor het eerst enkele hectaren soja te telen. Op die manier kan ILVO het onderzoek naar Vlaamse sojateelt – dat ondertussen al 7 jaar loopt - uitbreiden naar praktijkpercelen en de teelt introduceren bij de boeren. De campagne bleek een groot succes en ondertussen selecteerden de soja-experts van ILVO en Arvesta uit de meer dan 40 kandidaturen de deelnemende pioniers. Volgend jaar mogen 12 landbouwers onder begeleiding van ILVO (en een tweede groep onder begeleiding van Arvesta) aan de slag met hun nieuwe teelt, maar PlattelandsTV brengt nu alvast rapport uit over het succes van de sojacampagne.

Terwijl de vraag naar soja blijft stijgen, wordt de boon nog steeds voornamelijk naar Vlaanderen geïmporteerd vanuit Zuid-Amerika. De duurzame reputatie van het gewas wordt zo voor een groot stuk teniet gedaan, en ook economisch is dit geen interessant verhaal. ILVO onderzoekt daarom al sinds 2012 het potentieel van Vlaamse soja. Na 7 jaar onderzoek was het dan ook tijd om de sojateelt naar praktijkpercelen te brengen; zo kan ILVO enerzijds het onderzoek uitbreiden en onder andere bekijken welke factoren een invloed hebben op eiwitgehalte en rendement, en anderzijds kan de landbouwer – die uiteindelijk met het gewas aan de slag zal moeten – de teelt in de vingers beginnen krijgen. Op de werktuigendagen lanceerde ILVO samen met Arvesta de campagne “Ontdek Soja”. Daarbij gingen ze samen actief op zoek naar boeren die interesse hadden om de sojateelt te ontdekken en enkele hectaren van het subtropisch gewas te telen.

Op die oproep kwam veel reactie. Op de werktuigendagen liet de stroom van geïnteresseerde boeren niet af, en achteraf mochten ILVO en Arvesta meer dan 40 kandidaturen ontvangen van boeren die nog nooit met soja gewerkt hadden. Uit die kandidaturen is ondertussen een selectie gemaakt; volgend jaar kunnen de sojapioniers met hun nieuwe teelt aan de slag. PlattelandsTV bracht het verhaal van de campagne en het verdere verloop, en praatte met een van de pionierlandbouwers en zijn dochter over hun motivatie en verwachtingen.

Bekijk de reportage:

Lees meer over de “ontdek soja”-campagne op www.ontdeksoja.be