Pers en media

ILVO persbericht - dinsdag 1 oktober 2019

ILVO verwacht 5.000 bezoekers tijdens Open Bedrijvendag nu zondag

Voor één dag gaan de deuren open van de labo’s, serres en experimentele voedingsfabriek in Melle.
Consumenten die zich afvragen hoe ze klimaatbewust én gezond kunnen eten, buurtbewoners die benieuwd zijn waarom tegenwoordig een robot rondrijdt op de proefvelden of fijnproevers die willen deelnemen aan een professionele smaaktest, moeten op zondag 6 oktober bij ILVO zijn. Speciaal voor Open Bedrijvendag stelt het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek haar gespecialiseerde labo’s, onderzoekserres en experimentele voedingsfabriek open voor het grote publiek.
Twee sites in Melle doen mee: de sites Plant in de Caritasstraat en de site Agrovoeding (Food Pilot) op de Brusselsesteenweg. Bezoekers zullen zich ongetwijfeld verbazen over hoe relevant het onderzoek op ILVO vandaag is. De missie van het instituut is dan ook bijzonder actueel: bouwen aan kennis om op een maatschappelijk verantwoorde manier voldoende, gezond en gevarieerd voedsel te kunnen produceren voor de 10 miljard monden die de wereld in 2050 moet voeden.

Wat doet die robot daar?!

Op deze interactieve open dag krijgen bezoekers de kans om op twee verschillende ILVO-sites te ontdekken waar landbouw- en voedingsonderzoek vandaag om draait. Op de site Plant in de Caritasstraat kunnen ze een demo bijwonen van een multifunctionele veldrobot die de bodemweerstand meet. Waarom dat belangrijk is, leggen de experten uit. Nog in de rondleiding ontdekken ze hoe tuintjes geteisterd door de buxusmot best behandeld worden (of niet), en welke bijzondere gewassen momenteel onderzocht worden als potentiële nieuwe teelten voor hier. Verder leren ze de waarde erkennen van organisch ‘afval’ door zelf potgrond te maken en kunnen ze een modern machinepark bewonderen, inclusief drones. Tot slot krijgen ze de kans het plantenweefsellabo te bezichtigen, waar planten en bloemen in glazen bokalen (in vitro) vermenigvuldigd worden. Wie wil kan de mouwen opstropen en zélf aan de slag met pipet en petrischaal!

Hoe eet je gezond én klimaatbewust?

Op de site Agrovoeding (Food Pilot) op de Brusselsesteenweg krijgen bezoekers antwoord op vragen rond klimaatvriendelijke, gezonde voeding, houdbaarheid van producten en hygiëne in de keuken. In het smaaklabo kunnen een 300-tal vrijwilligers deelnemen aan een echte, professionele smaaktest. Welk bekertje tomatensap – op verschillende manieren gemaakt met ‘overschot’ tomaten in opdracht van een tomatenteler – vinden ze het lekkerste? Nog in de Food Pilot wordt op een eenvoudige manier uitgelegd hoe onderzoekers de totale klimaatimpact van een product in kaart brengen, en hoe sensoren ingezet worden om te controleren of de weidemelk die je koopt in de winkel ook effectief afkomstig is van koeien die buiten in de wei hebben gegraasd.

Onderzoek van veld tot vork

ILVO beschikt over 200 ha proefvelden, meer dan 15.000 m2 proefserres, meer dan 20.000 m2 proefstallen, een atelier voor prototype (machine)bouw, meer dan 40 geaccrediteerde labo’ s en een kleinschalige voedingsfabriek. Meer dan 600 mensen werken op de sites in Melle, Merelbeke en Oostende aan gezonde bodems en grondstoffen voor gezonde voeding, maatschappelijk gedragen veehouderij, duurzame exploitatie van onze mariene rijkdommen, rendabele productiesystemen, biomassa voor de bio-economie en klimaatslimme landbouw. Het instituut heeft daarbij zowel oog voor maatschappelijke bekommernissen als nieuwe technologische ontwikkelingen. Systeemdenkoefeningen enerzijds en sensoren, slimme algoritmes en engineering anderzijds worden ingezet om processen in de hele agrovoedingsketen te doorgronden, te optimaliseren en te verduurzamen.

Praktisch

Geïnteresseerden kunnen op zondag 6 oktober tussen 10u en 17u een bezoek brengen aan de site Plant in de Caritasstraat 39 en de site Agrovoeding (Food Pilot) op de Brusselsesteenweg 370, beide in Melle. Ook voor kinderen belooft dit een boeiende, interactieve dag te worden. Er valt zelfs iets te winnen!

ILVO Plant
Caritasstraat 39, 9090 Melle
09 272 29 00
www.ilvo.vlaanderen.be

ILVO Agrovoeding
Brusselsesteenweg 370, 9090 Melle
09 272 30 00
www.foodpilot.be

Contact

Nele Jacobs, ILVO communicatie, 0472530696, nele.jacobs@ilvo.vlaanderen.be
Karen Verstraete, Food Pilot communicatie, Karen.verstraete@ilvo.vlaanderen.be