Pers en media

Nieuwtje - donderdag 20 december 2018

Vis- en zeevruchtengids 2018: bewust kiezen voor duurzame producten uit zee

Ben je een kok of vishandelaar en krijg je steeds meer klanten over de vloer die duurzaam willen eten en bezorgd zijn over de herkomst van hun voedsel? Als het op vis en zeevruchten aankomt, is het niet gemakkelijk om te beoordelen of jouw aanbod van vis, schaal- en schelpdieren wel aan deze eisen voldoet. De ‘Vis- en zeevruchtengids’ van VLIZ, ILVO en Ethic Ocean kan je helpen om beter geïnformeerd de juiste vragen te stellen aan jouw toeleverancier. De gids is digitaal beschikbaar via de website www.zeevruchtengids.org en vrij te downloaden als pdf. Geprinte exemplaren zijn te bestellen tegen productieprijs (beschikbaar vanaf februari).

Vis- en zeevruchtengids 2018Wist je dat 81% van de vis, schaal- en schelpdieren die wij Belgen consumeren geïmporteerd wordt? Als buitenstaander is het al moeilijk om een goed zicht te krijgen op waar en hoe de Belgische vissers vissen en hoe duurzaam deze activiteiten zijn, laat staan als het import betreft die voor de helft uit de EU komt, en voor de andere helft uit zowat de hele wereld. Hoe geraak je er wijs uit?

Welke soorten zijn overbevist en laten we beter met rust? Welke visstocks doen het goed of hebben zich ondertussen terug hersteld? Welke vistechniek heeft de minste impact op het milieu? En waarop moet ik letten bij gekweekte vis of garnalen?

Het antwoord op deze en andere vragen lees je in de nieuwste editie van de Vis- en zeevruchtengids 2018. Check deze pdf of de website www.zeevruchtengids.org, en onderzoek zelf of jouw visaanbod nog duurzamer kan!

De publicatie is een initiatief van de Europese ngo Ethic Ocean, en wordt bewerkt voor de Belgische markt door het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO).

Geprinte exemplaren zijn te koop tegen productieprijs van 25,00 euro (exc. port- en administratiekosten) en is beschikbaar vanaf 1 februari 2019. Te bestellen via nancy.fockedey@vliz.be.

Contact VLIZ

Nancy Fockedey: nancy.fockedey@vliz.be | +32-(0)473-51 72 58

Contact ILVO

Hans Polet: hans.polet@ilvo.vlaanderen.be
Els Torreele: els.torreele@ilvo.vlaanderen.be