Pers en media

Nieuwtje - donderdag 8 november 2018

Teeltsubstraten – de fundering voor een groenere toekomst

Conferentie over de sleutelrol van teeltsubstraten in de moderne tuinbouw en in ons dagelijks leven.

Growing Media Europe

Teeltsubstraten hebben een belangrijke invloed op ons dagelijks leven: ze dragen bij aan voedselzekerheid, aan de bescherming van onze natuurlijke hulpbronnen en aan een gezondere leefomgeving. De vraag naar innovatieve teeltsubstraten voor gebruik in de tuinbouw, maar ook voor stadslandbouw en privé-tuinen is enorm gestegen, maar kwaliteitseisen zijn vooralsnog nationaal gedicteerd. De conferentie over teeltsubstraten demonstreerde het huidige belang en potentieel van teeltsubstraten, en er werd opgeroepen tot Europese harmonisatie van de producteisen.

ILVO-onderzoeker Bart Vandecasteele gaf er een lezing over de rol van teeltsubstraten in de circulaire tuinbouw. Hij benadrukte dat teeltsubstraten toelaten om grondstoffen héél efficiënt te gebruiken. Bovendien zijn teeltsubstraten herbruikbaar. Via het interreg 2 Seas onderzoeksproject Horti-BlueC wordt het multifunctionele en circulaire karakter van duurzame teeltsubstraten verder verkend. Dat kan voordelen opleveren voor telers, maar ook voor het milieu en de samenleving in het algemeen.

De conferentie ging door op 5 november 2018 in het Europese Parlement en werd georganiseerd door Growing Media Europe AISBL.

Horti-BlueC