Pers en media

Nieuwtje - donderdag 18 oktober 2018

“Zorg dat je nú al je data op orde hebt, zodat je er later kennis uit kan genereren”

Met die boodschap lokt Smart Digital Farming land- en tuinbouwers op 25 oktober naar Kinrooi, voor een tweede editie van Agrifood 4.0. “Data vormen een mooie aanvulling op stielkennis. Ze kunnen helpen om onderbouwde beslissingen te nemen en foutmarges te verkleinen”, zegt netwerkmanager Peter Rakers.
Maar hoe werkt smart farming in de praktijk? Wat kan je vandaag al doen om je voor te bereiden op de doorbraak van morgen? En wat is de terugverdientijd van je investeringen? Op al die vragen belooft het programma van Agrifood 4.0 een antwoord te geven.
Interactieve studieavond - 25 oktober 2018, 17:00 tot 22:00 - Agropolis Incubator, Kinrooi

Van data naar kennis

Welke apps heb jij al op je smartphone staan? En doe je er ook effectief iets mee? “We kennen het allemaal. Tientallen apps vullen het geheugen van onze smartphone, maar echt gebruiken doen we ze niet. Dat komt omdat we nog onvoldoende kennis uit die data halen omdat ze allemaal slechts een stukje van de puzzel oplossen”, stelt het innovatieve bedrijvennetwerk Smart Digital Farming. Toch is het netwerk ervan overtuigd dat dit obstakel op termijn opgelost zal worden. “De focus in de ontwikkeling van smart farming ligt nu op interpretatie van data om er wél waardevolle kennis uit te halen en die op een geïntegreerde en dus gebruiksvriendelijke manier terug tot bij de eigenaar te brengen. Je investeert dus toch best nú al in data, zodat je klaar bent voor de doorbraak van morgen.”

Marktrijpe innovaties en getuigenissen

Hoe dat dan concreet moet en welke stappen je nu al kan zetten, dat verneem je tijdens de infoavond op 25 oktober in Kinrooi. Je kiest zelf welk onderdeel van de avond je interesseert: er is een demonstratie met bodemscans door Case IH, een rondleiding op de pas geopende incubator Agropolis en een avondprogramma met korte, interactieve presentaties. Verwacht geen futurologen aan het woord met een ver-van-mijn-bed-show, maar ondernemers met marktrijpe innovaties en getuigenissen van collega-landbouwers. Ook ILVO-expert Stephanie Van Weyenberg komt iets vertellen, specifiek over data-eigenaarschap. Hoe zit dat juridisch in elkaar en wat betekent dat voor jou als producent van die data?

Ook voor dierlijke productie

Dat smart farming bovendien niet alleen een plantaardig verhaal is, bewijst de diversiteit aan gebruiksklare innovaties die voorgesteld worden. Twee daarvan zijn toepassingen bij vlees- en legkippen. De betrokken bedrijven Porphyrio en Explorentis zijn beide gevestigd in Leuven en hebben klanten over heel de wereld. Bij Porphyrio draait het voornamelijk om datamanagement in de kippenstal. Een gebruiksvriendelijk dashboard verzamelt relevante data uit de dagelijkse operaties en een intelligente managementtool daaraan gekoppeld geeft de stand van zaken in de stal weer. In samenwerking met PeHeStat wordt daarbij nog een lerend systeem aangeboden dat bv. alarm slaat als een parameter suboptimaal scoort of bij nog urgentere situaties zoals ziekte.

Bij Explorentis op zijn beurt draait het om intelligente ledverlichting en de bio-respons van kippen op verschillende ‘lichtrecepten’. Die lichtrecepten kunnen bv. stress bij legkippen tot een minimum beperken. Uit recent onderzoek op een Vlaams pluimveebedrijf uit Geel blijkt dat het gebruik van deze slimme leds het percentage grondeieren met 3% kan verlagen, wat een significante meeropbrengst per dag betekent. Dit doet vermoeden dat intelligente ledverlichting snel nieuwe toepassingen zal vinden bij zowel dieren als planten.

Praktisch

Deelname aan Agrifood 4.0 is gratis, maar inschrijven is verplicht vóór 19 oktober via Innovatiesteunpunt.be/Agrifood. Bekijk het uitgebreide programma.

Over Agrifood 4.0

Agrifood 4.0 is een activiteit georganiseerd door het netwerk Smart Digital Farming in samenwerking met het Innovatiesteunpunt van Boerenbond, KBC, ILVO, Inagro en in dit geval ook de provincie Limburg, Agropolis, pcfruit en EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling). De eerste editie van het event in Oudenaarde was een succes. Op vraag van partners KBC en Innovatiesteunpunt wordt het daarom nog eens overgedaan – met andere sprekers – aan de andere kant van het land.