Pers en media

ILVO persbericht - donderdag 13 september 2018

ILVO toont waar landbouwonderzoek om draait tijdens Dag van de Landbouw

Drones met sensoren in de lucht, slimme tractoren aan het werk, dampende boerderijcompost, indrukwekkende apparatuur waarmee de klimaatimpact van melk kan worden ingeschat,… Het zijn maar enkele zaken die het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) tijdens Dag van de Landbouw zal tonen aan het publiek.

Dag van de landbouw

Landbouwonderzoek anno 2018 is veelzijdig en maakt zowel gebruik van hoogtechnologische snufjes als van zogenaamde ‘tacit knowledge’. Dat is de boodschap die ILVO die dag aan de bezoekers wil meegeven. Het instituut stelt zondag 16 september tussen 10u en 18u twee van zijn (aangrenzende) sites open in Melle en Merelbeke.

“Kom langs om te kijken hoe precies de nieuwste spuitdoppen gewasbescherming kunnen toedienen. Kom kijken hoe lokale reststromen zoals spruitstokken verwerkt kunnen worden in een voedzame en smakelijke maaltijd voor onze koeien. Onderwerp jezelf aan een test om te controleren of je gevoelig bent voor ‘berengeur’. Of kom gewoon wandelen door onze velden, laat je vervoeren door het ILVO-treintje en geniet van een hapje en een drankje terwijl de kinderen zich uitleven op het springkasteel.”

Wat valt er op ILVO te beleven?

ILVO zet in Melle en Merelbeke voor de gelegenheid de deuren van zijn proef-melkveestal (site Dier) open en tovert de composteerzone (site Plant) om tot expoplaats van slimme machines en drones.

Wist-je-datVan 10u tot 18u kunnen bezoekers er een wandelroute volgen die hen langs beide sites brengt. Op die wandelroute komen ze verschillende interessante dieren (runderen, varkens en pluimvee), gewasproeven, wist-je-datjes en opstellingen in werking tegen. Thema’s die onderweg aan bod komen zijn dierenwelzijn, klimaat en milieu, ei- en vleeskwaliteit, precisielandbouw, ruimtegebruik, lokale eiwitten, enzovoort.

Ook de ILVO experten zijn aanwezig om een woordje uitleg te geven en vragen te beantwoorden. Heb je bijvoorbeeld vragen over de klimaatimpact van jouw glas melk? Wil je weten wat het verschil is tussen de eieren die je in de supermarkt vindt? En heb je vragen over de beste manier om je bodem te behandelen?

“Al meer dan 85 jaar voeren we onderzoek naar dergelijke thema’s, met als doel de landbouwsector te helpen verduurzamen, verbeteren en/of innoveren. In onze stallen, op onze velden en door te praten met onze experten, krijg je een idee van hoe de agrovoedingsketen er in de nabije toekomst zal uitzien.”

Koe, waar ben je?

Koe, waar ben je?Behalve veel bijleren, kan je op ILVO zondag ook iets winnen. Langs het traject is een koe verstopt die bezoekers kunnen terugvinden aan de hand van GPS-coördinaten. Wie de koe vindt, maakt kans op een leuk geschenk.

Dit spel demonstreert op een ludieke manier de mogelijkheden van precisielandbouw in de veehouderij. Op ILVO loopt momenteel een gelijkaardige proef met locatiebepaling van koeien buiten op de weide. Geïnteresseerd in het hoe en waarom? Dat ontdek je in de melkveestal!

Praktisch

Wanneer? Zondag 16 september van 10u tot 18u
Waar? Scheldeweg 68, Melle

Parkeren kan op de weide aan de Heidestraat. Vandaar rijdt een treintje naar de start van het wandelparcours op de compostsite en terug.

wandelparcours Dag van de Landbouw

Dag van de Landbouw?

Dag van de Landbouw wordt elk jaar georganiseerd door Boerenbond en Landelijke Gilden op de derde zondag van september. Dit jaar nemen 45 bedrijven deel, waaronder ILVO in Melle maar ook het Proefcentrum voor Sierteelt (PCS) in Destelbergen en tal van boerderijen verspreid over Vlaanderen.
Meer info: www.dagvandelandbouw.be

Contact

Nele Jacobs, communicatie ILVO, nele.jacobs@ilvo.vlaanderen.be, 0472 53 06 96