Eikapsels van haaien en roggen

Met het oog op een duurzaam beheer van verschillende soorten haaien en roggen, voert ILVO onderzoek uit naar veranderingen in aantallen per soort, doorheen het jaar en over de jaren heen. Dat kan door roggen te vangen op zee, maar er is ook veel informatie te halen uit een inventarisatie van vindplaatsen van eikapsels. Daar zijn echter veel waarnemingen voor nodig. Samen met de Strandwerkgroep start ILVO daarom met een Citizen Science actie: zij roepen strandwandelaars op om eikapsels te fotograferen.

In de Noordzee komen verschillende soorten roggen en haaien voor. Veel van deze soorten planten zich voort door leerachtige eikapsels te leggen, die regelmatig leeg aanspoelen op onze stranden. Van elke soort ziet het eikapsel er anders uit. Hierdoor kan je een eikapsel tot op soort identificeren.

Aan de hand van aanspoellocaties van eikapsels kan er bepaald worden welke soorten haaien en roggen voorkomen voor onze kust en waar mogelijke kraamkamers zich bevinden waar zij zich voortplanten. Deze informatie kan meegenomen worden in het zoeken naar duurzame beheermaatregelen voor deze soorten. Maar dat vergt data, veel data, en daar kan iedere strandwandelaar ons bij helpen. Wij vragen om waarnemingen van eikapsels door te geven. Dat kan op 2 manieren:

  1. Maak een foto van het gevonden eikapsel naast een muntstuk en stuur deze samen met vermelding van de datum, locatie of afgezochte traject strand door naar eikapsels.be@gmail.com. Kijk ook naar het substraat waar de eikapsels aan vasthangen en fotografeer dat mee.
    OF
  2. Droog de eikapsels af, wikkel ze in een beetje papier voor betere bewaring, geef ze in een zakje af in een van de afleverpunten langsheen de kust. Vergeet niet om er een nota bij te stoppen met vermelding van de datum en vindplaats of afgezocht traject strand.

Je kunt het hele jaar door eikapsels vinden, maar je maakt de meeste kans in de periode november – februari, nu dus. De meeste eikapsels spoelen aan na een storm met aflandige (NW) wind. Let op het getij en ga zoeken net na hoogtij.

Eikapsel

Folder eikapsels

Contact: noémi.vanbogaert@ilvo.vlaanderen.be

GA