Agenda

12/09/2019

De vleessector, een sector in volle verandering!

De vleesindustrie is aan een transformatie bezig: de bezorgdheden van de consument op gebied van gezondheid, klimaat en dierenwelzijn hebben een impact op de vraag, en het aanbod moet mee. ILVO en Flanders' FOOD slaan de handen in elkaar om de vleesindustrie te helpen hun weg te zoeken naar de toekomst.

Deze dag is eigenlijk een 'dubbelevent', waarbij de voormiddag wordt ingevuld door ILVO, en opgezet is zoals de ILVO contactdagen die vrij toegankelijk zijn, en Flanders' FOOD in de namiddag inzage geeft in de bevindingen uit projecten die helpen in het streven naar kwalitatieve producten. Beide events komen samen op de middag die kadert in de roadmap 'Van varken tot charcuterie', waar de onderzoeksopportuniteiten en noden voor een succesvolle toekomst worden toegelicht.

Programma

ILVO seminar: “Uitdagingen en innovaties in de vleesketen, voorstelling en discussie over het recentste onderzoek”

10u00-10u30 Uitdagingen en kansen
Lieve Herman, ILVO
10u30-11u00 Werken aan een duurzame primaire vleesproductie
Sam De Campeneere, ILVO
11u00-11u30 Beheersing van pathogenen in de vers vlees keten
Geertrui Rasschaert en Koen De Reu, ILVO
11u30-12u00 Verwerking van plantaardige eiwitten in vlees en de investering in een nieuwe ‘plant protein’ pilootlijn
Geert Van Royen, ILVO
12u00-12u30 Big data en digitalisatie doorheen de keten
Stephanie Van Weyenberg, ILVO

Netwerkmoment: Lunch met interactieve demonstratie van de Roadmap ‘Van varken tot charcuterie’

12u30-14u00 Infomarkt ‘mag het iets meer zijn?’ met proevertjes in de Food Pilot proeffabriek.
Illustratie van de ketenroadmap van “Varken tot charcuterie”

Live demo “Inspectie van varkensvlees met hyperspectraal camera en de correlaties met analytische parameters”

Flanders’ FOOD studiedag: “Streven naar topkwaliteit”

14u00-14u30 Wat vindt de consument goed, en kunnen we dat voorspellen?
Keshia Broucke, ILVO
14u30-15u30 De terugkeer van dry ageing, een eeuwenoude traditie
Stefaan Desmet, UGent + Bedrijfsgetuigenis
15u30-16u00 Pauze
16u00-16u45 Een zoektocht naar betere varkens voor uitstekende kookham
Marijke Aluwé, ILVO
16u45-17u45 Schoonmaak op het etiket: kunnen we enkele omstreden additieven vervangen?
Aurelie Van Zele, KU Leuven & Ilse Fraeye, KU Leuven

Netwerkreceptie

17u45-19u00 Nog even passeren op de infomarkt, en een babbeltje slaan met een hapje en een drankje

Inschrijving

Meer info en inschrijven: https://www.flandersfood.com/Sector-studiedag-vlees