Agenda

13/03/2019

Masterclasses agroforestry in Vlaanderen

Ben je aan de slag met agroforestry of overweeg je dat? Ben je op zoek naar heel concrete handvaten? Of wil je graag verkennen wat dit teelsysteem kan betekenen voor jouw organisatie, voor ruimtelijk beleid, gebiedsgerichte werking, klimaatengagementen of maatschappelijk gedragen voedselproductie? Neem dan deel aan de FARM-LIFE Masterclasses in 2019.

farmlifeIn het kader van het FARM-LIFE project gaat ILVO samen met zes Nederlandse partners aan de slag met vernieuwende bedrijfsmodellen voor leefbare en veerkrachtige agroforestry systemen. Onder meer via een reeks masterclasses willen de projectpartners alle belanghebbenden ondersteuning bieden en zo de transitie naar haalbare en efficiënte agroforestry faciliteren.

Binnen de masterclasses worden tools, opleidingen en informatie allerhande aangereikt, gebaseerd op de kennis die werd verworven in Agroforestry Vlaanderen en de ervaring van landbouwers en andere experts. Zowel technische, economische als wetgevende aspecten komen aan bod. Ook proberen de partners eventuele barrières aan te pakken of concrete kansen te benutten, door binnen deze masterclasses de juiste mensen rond de tafel te krijgen en ruimte te bieden voor overleg. Er zijn twee parallelle reeksen: een algemene reeks die voor iedereen toegankelijk is, en een gebiedsgerichte reeks die zal focussen op de ontwikkeling van een stimulerende omgeving voor agroforestry binnen één welbepaald focusgebied in Vlaanderen (nog nader te bepalen).

Deelname is steeds vrijblijvend en kan beslist worden op basis van het programma van elke masterclass. Hieronder een schema met een voorlopige planning en inhoud. Dit wordt weliswaar verder op punt gesteld op basis van de interesse van de deelnemers en het geselecteerde focusgebied.

Programma masterclasses 2019

13 maart: Wintersnoei bij fruitbomen. Deze masterclass vindt plaats in Hof ter Saksen (Haasdonkbaan 101, 9120 Beveren). In de voormiddag (9-12u) is er een theoretisch deel in de Ridderzaal en in de namiddag (13u30-16u30) een praktijkgedeelte in de fruitboomgaard. Lunch wordt voorzien (mogelijkheid tot vegetarisch indien vooraf aangegeven). Deelnemers worden wel aangeraden eigen snoeimateriaal mee te brengen.

Inschrijven voor deze masterclass kan via het formulier of via mail naar info@agroforestryvlaanderen.be met vermelding van naam en email-adres.

Meer info over de latere masterclasses volgt, maar de voorlopige planning ziet er zo uit:
April: Voedselbossen: principes en mogelijkheden
Mei: Bomen en varkens: natuurlijke varkenshouderij
Juni: Ontwerp van een agroforestry aanplantplan: hoe begin je er aan
Juli: Plantsoenkeuze en -kwaliteit, aanplant, boombescherming
Augustus: Fruit- en notenbomen in agroforestry: soorten- en rassenkeuze, teelt, verwerking en afzetmarkt
September: Zomersnoei bij fruitbomen + onderhoud van bomen en boomstrook
Oktober: Ondersteuning bij uw agroforestry plannen: Informatie? Tools? Spelers? Beleid en regelgeving?
November: Verdienmodellen voor agroforestry: afzetmarkt diverse producten, impact op (gewas)opbrengst
December: Houtmarkt: logistiek en mogelijkheden voor kwaliteitshout en biomassa

Interesse in alle of één van deze masterclasses?

Laat het weten via dit formulier of stuur een mailtje naar info@agroforestryvlaanderen.be. Per masterclass krijg je de mogelijkheid om in te schrijven zodra alle info gekend is.