Videozone 'Voeding'

Zuurstofarm persen van fruit en groenten

Demonstratie van het zuurstof-arm persen van appelsap bij de Food Pilot (ILVO en Flanders' FOOD).


Oktober 2018


Zuivellabo ILVO - NTV-reportage

In deze reportage zie je hoe op ILVO men lactose uit melk kan verwijderen.

En zie je hoe men kan bepalen van welk dier de melk in kaas of yoghurt afkomstig is ("authenticiteitsonderzoek").


September 2018

 

Beheersing van Paratuberculose bij melkvee

Paratuberculose is een moeilijk te beheersen probleem voor melkveehouders met aanzienlijke economische gevolgen. De boosdoener is de MAP bacterie in het darmgestel, wat een verminderde melkproductie geeft. Recent heeft ILVO een oplossing uitgewerkt om verspreiding van MAP binnen de hoeve te beperken. Naast algemene hygiënemaatregelingen hebben we een oplossing uitgewerkt die de overdracht tegengaat van moederdier naar kalf. Breng daarvoor je biestmelk naar de Food Pilot. Daar wordt ze gezuiverd van MAP door verschillenden stappen van verhitting en centrifugatie. Contact: katleen.coudijzer@ilvo.vlaanderen.be

Oktober 2017

Voedingstechnische begeleiding en advies voor Vlaamse HOEVEVERWERKERS gesubsidieerd

hoeveverwerkers

Eind maart lanceerde Minister Joke Schauvliege een nieuwe subsidie, de “KRATOS innovatiesteun voor hoeveverwerking”, met gratis advies t.w.v. 1.500 euro. Deze begeleiding wordt geboden door ILVO, die met haar Food Pilot alles in huis heeft voor hulp bij receptuurontwikkeling, procesverbetering, probleemoplossing, etikettering enzovoort. De reportage wordt uitgezonden op PlattelandsTV, in de rubriek Boerenstebuiten 1.

April 2017

Smaaklabo Food Pilot

Sensorische test

Reportage NJAM TV


April 2015


Spiraalfilterpers

De spiraalfilterpers lijkt ons een veelbelovende technologie waarmee we kunnen inspelen op de trend naar natuurlijke gezondheidsbevorderende voedingsproducten.
Februari 2014Kaasbereiding

Artisanale kaasbereiding


Januari 2014
Food Pilot - van idee tot product

Maak in dit filmpje in een notendop kennis met onze voedingsexperten en bezoek in vogelvlucht de productiehallen en labo's van de Food Pilot. Misschien kan onze pilootfabriek wel iets betekenen voor jouw bedrijf? Nieuwe recepten, producten en processen ontwikkelen? Technologie voor bakken, drogen, steriliseren? Werken met producten als vlees, vis, zuivel, groenten, fruit? Dat en nog veel meer is bij ons mogelijk.

November 2013

Paardenmelk

Voedingsmiddelen drogen en verpoederen zorgt voor langere houdbaarheid, en dus minder verspilling en behoud van waardevolle voedingsstoffen. Het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) verpoedert paardenmelk. Zo krijgt het meer toepassingsmogelijkheden.Oktober 2012


Roomijs met minder suiker en verzadigd vet

In de ILVO Food Pilot worden ondermeer veelbelovende nieuwe ingrediënten voor roomijs uitgetest: Stevia als laagcalorische natuurlijke en intensieve zoetstof, en onverzadigde vetten die de verzadigde vervangen. Het komt erop aan om het zuivelprodukt zoveel mogelijk te laten lijken op gewoon ijs.


Oktober 2012


Zoutreductie in kookworst

Het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) gaat op zoek naar de minimale hoeveelheid natrium in kookworst zonder verlies van smaak, kleur en textuur. Er wordt geëxperimenteerd met kookworst met verschillende zoutgehaltes. Telkens bekijkt men of de worst nog houdbaar, lekker en visueel aantrekkelijk blijft.


Oktober 2012