Videozone - 'Plant'

Plant Sciences: in the fields behind the scenes

Take a look at the daily working of the ILVO Plant Sciences team. Researchers, field workers, lab technicians, students and support staff work together to find solutions for today's plant-based food production.
Februari 2020


GLITCH

50% minder energie nodig in serres? Het project Glitch brengt de EXEKAS technologie die collega (gedeeld met UGent) Filip Bronchart ‘uitvond’ dichter bij de markt. Hij legt het uit in dit campagnefilmpje.
Juni 2019


Telen van rubberpaardenbloem

Produceert Europa binnenkort een kwalitatief hoogwaardig rubber uit de wortel van de rubberpaardenbloem? Het is realistisch, ook in Vlaanderen. Onderzoekers van ILVO zijn erin geslaagd de teelt van de rubberpaardenbloem succesvol op te schalen en in samenwerking met bedrijven stappen te zetten naar de ontwikkeling van een lokale rubberproductieketen.
Meer info in ons persbericht

November 2018

Rozen veredelen: hoe werkt het?

BEST-select streeft ernaar om kwaliteitsvolle nieuwigheden binnen het assortiment van de Vlaamse sierboomkwekerij te ontwikkelen en deze gezamenlijk op de markt te brengen. Zeker op het vlak van tuinrozen heeft BEST-select een bijzondere expertise en veredeling.Februari 2018


Plantenveredeling: hoe werkt het?

BEST Select neemt u mee doorheen het verhaal van de boomkwekerijveredeling. De zoektocht naar een nieuwe, verbeterde cultivar duurt vaak 10 jaar. In dit filmpje ontdekt u waarom plantenveredeling vaak monnikenwerk wordt genoemd.Februari 2018


Roller-crimper

Een ILVO-prototype


Lees ook: De “roller-crimper” van ILVO op Werktuigendagen
December 2015


Enten van luzernezaad
Juni 2015Arbeidsveiligheid in de tuinbouw: volle grond

Mei 2015


Arbeidsveiligheid in de tuinbouw: glastuinbouw

Mei 2015


Arbeidsveiligheid in de tuinbouw: fruitteelt

Soja telen in Vlaanderen

Vlaanderen heeft door zijn intensieve veehouderij een grote vraag naar eiwitrijke voedergewassen. Door het gebrek aan eigen geteelde eiwitrijke gewassen is Vlaanderen sterk afhankelijk van de import van soja uit voornamelijk Zuid-Amerika. In België gaat het om zo'n 800.000 ton. Het Actieplan Alternatieve Eiwitbronnen streeft naar een lagere import van 600.000 ton tegen 2015.

April 2014


Landbouw zonder kleerscheuren

Veiligheid en risico's, daar willen we uw aandacht op vestigen. In de Vlaamse landbouwsector gebeuren jammer genoeg te veel arbeidsongevallen. Ongevallen die vaak zelfs te vermijden waren. Dit is de start van een bewustmakingscampagne en van een reeks maatregelen, die de landbouworganisaties, de verzekeringssector, de constructeurs, de voorlichters en bedrijfsbezoekers en de landbouwscholen wil nemen.

September 2013


Aardappelveldproef met genetisch gewijzigde aardappelen
April 2013Tomaat en venijnige mot

Een nieuw venijnig insect in de tomatenteelt is de bladmineermot Tuta absoluta. Het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) zoekt met haar afdeling gewasbescherming naar natuurlijke vijanden van deze mot. Zo kan de tomatenteelt overeind blijven zonder extra chemische bestrijdingsmiddelen.

Oktober 2012Rassenproeven

Een veredelaar of zaadfirma moet voor elke cultivar uitgebreide onafhankelijke proeven laten uitvoeren. Pas dan raakt een nieuw ras van een landbouwgewas op de officiële rassenlijst, en mag het geteeld worden door Europese landbouwers.Oktober 2012